Kijevben kiakadtak Szijjártó Péter látogatása miatt

Az ukrán külügyminisztérium az illetékes hatóságokhoz fordul azzal a kéréssel, hogy adjanak jogi értékelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kedden Kárpátalján tett látogatásával kapcsolatban – tudatta a tárca a honlapján közzétett közleményében.

A minisztérium a közleményében kitért arra, hogy előzetes ajánlását figyelmen kívül hagyva Szijjártó Péter kedden látogatást tett Beregszászon, ahol számos nyilvános rendezvényen vett részt. A tárca tájékoztatása alapján a kijevi magyar nagykövetségtől kapott hivatalos diplomáciai jegyzék szerint a magyar külügyminisztert Brenzovics László ukrán parlamenti képviselő hívta meg, aki jelöltként indul a vasárnap Ukrajnában sorra kerülő előrehozott parlamenti választáson.

A tárca rámutatott, hogy az ukrajnai parlamenti választásokról szóló törvény 74. cikke ugyanakkor kimondja, hogy tilos a választási kampányban részt vennie külföldieknek és hontalan személyeknek, beleértve olyan nyilvános rendezvényeket, amelyek célja valamely párt vagy a választásokon induló jelölt támogatása. A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény 41. cikke pedig előírja, hogy a diplomáciai kiváltságokat és mentességeket élvezők kötelesek tiszteletben tartani a fogadó állam törvényeit és szabályait, és nem avatkozhatnak be annak belügyeibe – fűzte hozzá az ukrán külügyminisztérium.

Az ukrán vezetők ne alaptalanul vádaskodjanak, hanem adják vissza a nemzeti kisebbségek elvett jogait!

– közölte válaszként Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-vel.

Az államtitkár kifejtette: Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozata világos volt és egyértelmű. Magyarország akkor is korrekt volt, és számtalan módon támogatta Ukrajnát, amikor az előző elnök és a hozzá köthető erők nemzetközi megállapodásokat megsértve elvették a magyar kisebbség jogait.

Az államtitkár kiemelte: “Magyarország a kétoldalú kapcsolatok javítására törekszik, bízunk benne, hogy az új elnök vezetésével Ukrajna is erre az útra lép”.

Szijjártó Péter kedden Beregszászon azt mondta: “Őszintén reméljük – márpedig a reménykedés nem beavatkozás a belügyekbe –, hogy Kijevben olyan parlamenti erőviszonyok jönnek létre, amelyek lehetővé teszik majd a két ország kapcsolatainak jelentős javítását.”

A KISZó Online úgy tudja, a magyar minisztert legalább negyedóráig várakoztatták az ukrán oldalon, míg a vidékünkre hétfőn ellátogató Gulyás Gergely miniszternek egy teljes órát kellett vesztegelnie.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó