Merre folyik az árfolyam?

Míg 2014 márciusában a dollár és az euró árfolyama 8-10 hrivnya körül volt, pár hónappal később már jóval többet értek. Egy évvel később pedig már a dupláját is kifizették a bankok ugyanazért a zöldhasúért. 2019 a választások éve Ukrajnában. Milyen hatással van ez nemzeti valutánk értékére? – kérdezte a KISZó Dr. Bacsó Róbert közgazdászt.

– Milyen tényezők befolyásolják az árfolyam kialakulását?

– A kereslet-kínálat aktuális törvényei. Minden országban helyzettől függően – akár szezonális jelleggel is – más-más tényezők hathatnak erre, de több együttható egyszerre is befolyásolhatja a valuta mozgását.

– Az utóbbi időben megfigyelhető a hrivnya értékének erősödése. Miért jó ez nekünk?

– Az állam számára az ukrán pénznem erősödése gyakran pozitív jelleggel bír. A fejlődő nemzetgazdaság fő célja az lenne, hogy ilyenkor bővítse a valutakészletét, feltöltse aranyvaluta-tartalékait. Ezt megteheti a beáramló dollármennyiségnek köszönhetően. Az Ukrán Nemzeti Bank vezetősége viszont nem ezt a politikát alkalmazza, hanem inkább a piacon hagyja a valutát. Így többlet alakul ki, mert a piac nem tudja felszívni ezt a tételt, ami most beáramlik Ukrajnába.

– Mi az oka a külföldi pénznem beáramlásának az országba?

– Ennek több magyarázata van. Az egyik, hogy a nyári hónapokban az energiahordozók ára általában valamivel alacsonyabb, mint az év más időszakaiban. Másrészt a valutát az exportőrök hozzák Ukrajnába. Vegyünk egy példát. Eladják a vasérc-termékeiket a nemzetközi piacokon, amelyek ára az utóbbi évben kétszeresére nőtt, így többletjövedelemre tesznek szert. Ez a valuta most itt landol az ukrajnai számlákon, a piacon pedig megjelenik a fölösleg. A mezőgazdasági vállalkozások is ilyenkor aktivizálják export tevékenységüket. A gazdaságok most kötik meg szerződéseiket az évi búza és kukorica külföldi eladására, s már megkapják az előlegeket. Meghatározó az is, hogy a külföldi piacok is bizakodóak az ukrajnai gazdasági helyzettel kapcsolatban, ezért a pénzügyminisztérium által kibocsátott kötvényeket felvásárolják.

– Hatással van-e az előrehozott parlamenti választás az árfolyam alakulására?

– A valuta ukrajnai behozatalára pozitív hatást gyakorol az előrehozott parlamenti választás, mivel annak finanszírozását különböző módon külföldről is végzik. Ezek a pénzek most bejönnek az országba, mint ahogy megfigyelhettük azt az elnökválasztás előtti időkben is. Egymagában viszont a választás nem idéz elő jelentősebb árfolyam-ingadozást.

– Meddig tarthat ez az állapot? Stabil marad az árfolyam?

– Nem valószínű, hogy őszig elhúzódik ez a tendencia, hiszen most is látjuk, hogy a napokban már emelkedett a külföldi valuták értéke az ukrajnai piacokon. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a nyár vége felé visszaáll a tavaszi árfolyam, amikor is Ukrajnának fel kell tölteni energiakészleteit. Úgy gondolom, ősszel a dollár árfolyama visszatér a 27-28 hrivnyás árfolyamrévbe.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó