Amit érdemes felfedezni: A Tisza eredete

A Tisza a Máramarosi-havasokban ered. Két ága, a Szvidovec tövében 1680 m magasságban eredő Fekete-Tisza és az 1600 méteren eredő Fehér-Tisza valósággal körülöleli a Hoverla 2061 m magas csúcsát.

A két folyó Rahó közelében egyesül. Az egyesült Tisza megtartja a Fekete-Tisza nagyjából észak − déli irányát egészen a bal oldali Visó (Vişeu) beömléséig, amely az első számottevő méretű mellékfolyója. Innen a Tisza nyugat felé fordul, és 26 km-es út után a Radnai havasokban eredő Izát veszi fel.

A Tisza követi az Iza dél kelet–észak nyugati irányú pályáját megszabó törésvonalat a Lápos és a Gutin hegylánc kifutóját alkotó Avas-hegység (M. Oaşului) lábánál. Az Avas és a jobb parti Nagyszőlősi-hegység között, a huszti kapuban a folyó völgye hirtelen kiszélesedik, ám mielőtt kiérne az Alföld peremére, felveszi a jobb part irányából futó Taracot (Tereszva), Talabort (Tereblja) és a Nagyágat (Rika). Királyháza és a Szamos torkolat között a folyó kelet−nyugati irányt követ. Ezen a szakaszon két nagyobb mellékfolyót fogad be; jobbról a Borsát (Borzsava) és balról, immár magyar területen, a Túrt.

A forrást most már könnyűszerrel el lehet érni a hozzá vezető kijelölt turistaúton. A 22,5 kilométeres vadregényes útvonalon az ajánlott haladási irány betartását harminc útjelző oszlop, illetve a fák törzseire festett jelzések segítik.

Forrás: Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó