Nagyon nyert a Zelenszkij-párt

A független Ukrajna történetében először szerezhet abszolút többséget egy párt a törvényhozási választások során. Erre a Volodimir Zelenszkij államfőt támogató Nép Szolgájának minden esélye megvan. A július 21-én tartott előrehozott parlamenti választás eredményeinek 76 százalékos feldolgozottsága mellett az új „zöld pártnak” akár 250-nél is több képviselője lehet. A többségi kormányzáshoz minimum 226 mandátum szükségeltetik.

Minden jel szerint Volodimir Zelenszkij pártja képes lesz az egyedüli kormányzásra, ez a legfontosabb megállapítása a vasárnap megejtett választásnak. Közel 50 százalékos részvételi arány mellett a humoristából lett elnök Nép Szolgája nevű pártja a listára adott voksok 42,77 százalékát szerezte meg. A voksok több mint háromnegyedének a megszámolása után kijelenthető, az oroszbarát politikát folytató Ellenzéki Platform – Az Életért formációé lesz a második legnépesebb frakció az új ukrán parlamentben, s ők számítanak az első számú ellenzéki erőnek is. A Vlagyimir Putyin orosz elnök komájának, Viktor Medvedcsuknak a nevével fémjelzett párt 13 százalékos támogatottságot kapott. Legfőbb választási üzenetük a donbászi háborús konfliktus azonnali beszüntetése, a Moszkvával való párbeszéd és gazdasági együttműködés felújítása és az olcsó gázár volt. A Petro Porosenko korábbi elnök volt pártjának bázisán újjáalakult Európai Szolidaritás 8,35 százalékot szerzett, míg Julija Timosenko volt kormányfő Batykivscsina párta 8,08 százalékon zárt. Megjegyzendő, az előző parlamentből csak a Timosenko-pártnak sikerült újra bejutnia. Listán mandátumhoz jutott még a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes alapította Holosz is, amely a voksok 6,12 százalékát szerezte meg.

Ukrajnában vegyes választási rendszer van érvényben, bár elviekben most utoljára, mert nemrég a leköszönő parlament úgy módosított a vonatkozó jogszabályon, hogy öt év múlva kizárólag nyílt pártlistás szavazást tarthatnak csak. Országosan 199 egyéni körzet volt, s a hétfő késő délutáni állapotok szerint egyéniben is tarolt a Nép Szolgája, sőt, még nagyobb arányú győzelmet aratott, mint listán. Kijevben például mind a 13 egyéni kerületet behúzták. Úgy néz ki, hogy a listán elért 123 mandátumhoz még bezsebelhet 128-at, azaz akár 251 képviselői helyhez juthat. Ha ez a szám valamelyest csökken is, a többséghez szükséges 226 mandátum garantáltnak tűnik, azaz a Zelenszkij-párt nincs rászorulva semmiféle koalíciós tárgyalásokra. Ám az államfő még a voksolás estéjén felajánlotta a kisebbik koalíciós társ szerepet Vakarcsuk pártjának. A Holosznak, miután egyéniben két mandátumot nyert, 20 fős frakciója lehet, Timosenko és Porosenko pártjainak 26-26 fős, míg az Ellenzéki Platformnak, amely 7 egyéni kerületet nyert meg, 44. Emellett nyolcan más pártok színeiben jutottak egyéni mandátumhoz, míg 48-an független jelöltként nyertek. Ebből az látszik, hogy Zelenszkijék kellő szándék esetén a Vakarcsuk-féle Holosszal és a magától felajánlkozó Batykivscsinával együtt akár a 300 fős alkotmányos többséget is szállítani tudják, ha szükségét éreznék ennek.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó