Torlódás a határátkelőkön – okok és okozatok

A minap közzétett írásunkban foglalkoztunk azzal a kérdéskörrel, hogy hatással van-e olvasóink utazási kedvére a több órás várakozás a határon. Az eredmények önmagukért beszéltek: válaszadóink 75 százaléka elriad a kígyózó sorok láttán, míg 25 százalékuk így is nekivág az útnak.

A témát nem reprezentatív online felmérésünk eredményének elemzésekor több oldalból közelítettük meg. Megszólaltattuk a Csapi Határőrosztag szóvivőjét, gyakori utazókat, valamint levelet írtunk a magyarországi Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának is. Válaszukat nem sokkal előző számunk lapzártája után kaptuk meg, amit most közlünk.

Arról kérdeztük az illetékes hivatalt, hogy mi okból fordul elő torlódás a határátkelőkön.

„Általánosságban elmondható, hogy a kialakuló várakozások alapvető oka az, hogy egy időben, azonos napszakban a határátkelőhelyeken olyan nagy számban kívánják egyszerre átlépni az utasok az államhatárt, ami meghaladja annak fizikai áteresztőképességét.

A helyzetet nehezítheti, hogy több szerv, illetve két állam hatóságai is végeznek ellenőrzést, ami az általuk végrehajtott intézkedések számától függően tovább növelheti a várakozási időt. Természetesen előfordulhatnak váratlan helyzetek, technikai hibák is, mint például a számítógépes rendszer leállása vagy áramszünet” − ismertette álláspontját az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Érdeklődésünkre, miszerint tapasztalható-e nagyobb mértékű utazási kedv a nyári időszakban és hogy az befolyásolja-e a zökkenőmentes munkát az alábbi választ kaptuk:

„A nyári időszakban nagyobb a turisztikai, látogatási céllal utazók száma. Ehhez hasonló a téli és tavaszi időszakban az egyházi ünnepek idején tapasztalható. Az átlépők egy része csak a határ menti térségbe utazik, de sokan igyekeznek nyugat- és dél-európai úti célok felé is. A nagyobb utasforgalom miatt nő a beutazási feltételekkel nem rendelkező, illetve a tartózkodási szabályokat megszegő harmadik országbeli személyekkel kapcsolatos intézkedések száma. Emellett az ellenőrzést végző rendőrök több adattári találatot érnek el a számítógépes rendszeren keresztül, tehát körözött személyeket, tárgyakat találnak, valamint gyakrabban fednek fel egyéb jogsértő cselekményt is. Ezek további rendőri intézkedést tesznek szükségessé.”

Napvilágot látott az az információ is, miszerint a záhonyi közúti határátkelőhelyen 2019. augusztus 13-tól várhatóan 2019. augusztus végéig útburkolati hibák javítását és útburkolati jelek újrafestését fogják végezni.

Ebből kifolyólag a forgalmi sávok időszakos lezárására kell számítania a közlekedőknek.

Az útfelújítási és karbantartási munkálatok elvégzéséig a határőrizeti szervek az utazók megértését és türelmét kérik.

Ez azt jelenti, hogy az a bátor 25 százalék is kösse fel a gatyáját, mielőtt nekivág a végeláthatatlannak ígérkező utazásnak.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó