Szürte az ítéletidő után – lett fedél a fejek fölött

Július 8-ára virradóra az ország 7 megyéjében 132 település maradt áram nélkül a heves zivatarok következtében. Az erős esőzések, melyeket szélvihar és jégeső kísért, Ukrajna-szerte okoztak kisebb-nagyobb károkat. Kárpátalján leginkább az Ilosvai és az Ungvári járás szenvedte meg az ítéletidőt.

Az ungvári járási Szürtében több mint félszáz épület tetőszerkezete sérült, de megrongálódtak az ablakok, valamint néhány házat teljesen tönkretett a vihar. Ezenkívül megrongálódott 3 üzlet, a községháza és az iskola tetőszerkezete is. Sajnos egyik portának sem volt biztosítása.

Az elmúlt hónap a károk gyors felméréséről szólt. Minden a segélyek kiutalása körül forgott járási, megyei és nemzetközi szinten is. Az emberek közül ki önerőből, ki segítséggel azonnal hozzákezdett a törmelékek eltakarításához, a tető sérült részeinek ideiglenes befedéséhez.

Felkerestük a község polgármesterét, hogy megtudjuk, mi valósult meg az ígért támogatásokból, hogyan sikerült rendbehozni a falut. Puskár Árpád elmondta: a községháza tetőszerkezetét a település költségvetéséből már felújították. A munkálatok közel 120 ezer hrivnyát emésztettek fel.

− Ahhoz, hogy nekilássunk az iskola a tatarozáshoz, először felújítási terveket készítettünk. Miután megkaptuk az engedélyeket, beszereztük a faanyagot, és már hozzáláttunk az újrafedéshez – mondta a polgármester. – Magyarország kormánya 20 ezer euróval támogatja ezt a beruházást.

Puskár Árpád hozzátette: a kivitelező kiválasztása gyorsított pályázat keretében történt. Az összeg megközelítette a 3,5 millió hrivnyát.

− Úgy döntöttünk, hogy ha már megtörtént a baj, megpróbáljuk pozitív irányba terelni a helyzetet. Belefogtunk hát a tanintézmény kibővítésébe is. A régi étkezde melletti részt megtoldjuk, ott lesz kerül a mellékhelyiség a gyerekek és a tanárok számára egyaránt. Mióta megkezdtük a felújítást, rengeteg előre nem látható akadályba ütköztünk. Ilyen volt a villanyvezetékek cseréje és az egyik osztály mennyezetének váratlan beomlása is – jegyezte meg a polgármester. – Terveink között szerepel még a padlás teljes szigetelése és a faanyagok tűzálló bevonattal való átdolgozása.

Puskár Árpád elmondta azt is, hogy az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal által ígért

közel 200 ezer hrivnya összegű támogatást – két külföldön tartózkodó család kivételével – mindenkinek átutalták.

A kifizetések eltérőek voltak, a károk mértékétől függően ezer hrivnyától 15 ezerig terjedtek.

Az egyik legnagyobb kárt szenvedett családi házban (képünkön) még mindig folynak a belső munkálatok. Csizmár Erzsébet egyedül tartózkodott otthon az ítéletidő idején.

– Arra lettem figyelmes, hogy kopogtatnak az ajtó üvegén. Hirtelen azt hittem, a nővér jött hozzám. Mire kiértem a szobámból, már láttam, hogy nagy baj történt – mesélte Erzsébet. – A szobák ablakai szilánkosra törtek, az üvegszilánkok mindent elborítottak. Az utca túloldaláról átrepült hullámpala helye még mindig látszik a falon.

A szomszédos Ráton élő keresztfiam sietett a segítségemre.

Erzsébet elmondta, a felújításra eddig közel 6 ezer dollárt költöttek, de még nem fejezték be teljesen a munkát.

– Azt ígérték, kapunk még támogatást a megyétől. A szükséges kérvényt megírtuk. Meglátjuk, mikor érkezik a segítség.

Az ítéletidő után összefogott a település apraja-nagyja. Voltak, akik fizikai munkával, mások építőanyaggal járultak hozzá bajba jutott falubelijeik megsegítéséhez. A környező települések sem maradtak közömbösek. Kőműves csapatok pár nap leforgása alatt befedték a megrongálódott házak tetejét.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó