Mi vagyunk a Grund!

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége és a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzata az idén is megszervezte a Kárpátaljai Magyar Diáktábort (KMD), mely az elsős diákok egyetemi/főiskolai évei legszebb és legörömtelibb napjait fogja felidézni bennük.

2015-ben indult az a kezdeményezés, hogy a két felsőoktatási intézmény hallgatói együtt essenek át a beavató „kiképzésen”, így a három szervezet tagjai létrehozták a hagyományt teremtő I. Kárpátaljai Magyar Diáktábort.

2019. szeptember 27-én 33 diák kelt útra Beregszászból és Ungvárról, hogy együtt eltöltsenek egy, a gólyák számára „megterhelő”, a szervezők számára kellemes és izgalmas hétvégét.

Az idei, V. KMD témája a Pál utcai fiúk története volt. A gólyákat négy csoportra osztották, melyek neve: Boka, Csónakos, Kolnay és Nemecsek volt. Első feladatuk, hogy építsék meg saját bázisukat, a Grundot, majd ezután zászlót és indulót kellett kitalálniuk. Az este további részében pedig a csapatoknak felváltva kellett őrizniük bázisukat és legfontosabb kincsüket, a zászlót.

Az idei helyszín Tiszapéterfalva volt, ahol másra is jutott idő. Az ifjoncoknak különböző feladatokat kellett végezniük, amelyek az intézmények diáktársadalmának teljes jogú tagjaivá avatják őket. A feltétel egyszerű volt: az elsősök azt teszik, amit a felsősök mondanak. Az engedelmesség jutalmat, az engedetlenség büntetést von maga után. A szervezők minden feladatot pontoztak. A szombati nap a csapatok győzelembe menetelével zárult, a legjobbnak Nemecsek csapata bizonyult.

A tábor ideje alatt a diákokat felkészítették egyetemi/főiskolai pályafutásukra. Barátságok köttettek és mélyültek el, megtanultak csapatban dolgozni és játszani, de a versengés élménye mellett megtanulták becsülni a közös munka értékét.

A diáktábor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Ungvári Nemzeti Egyetem partnerségével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Rákóczi Szövetség és a Kárpátikum Alapítvány támogatásával valósult meg.

Varga Brigitta,
a KMDFKSZ alelnöke

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó