Tehetségfelmérés a Vérke-partján

Kocsis Sándor magyar válogatott labdarúgó, az Aranycsapat kiemelkedő csatára, akit a World Soccer Magazine 1999 decemberében a 20. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó játékosa közé sorolt, 90 évvel ezelőtt született. Ebből a jeles alkalomból Magyarország Beregszászi Konzulátusa a híres labdarúgó emlékére nemzetközi gyermek- és ifjúsági futballbajnokságot szervezett. A kétnapos esemény a Barátság stadionban zajlott, ahová számos focicsapat érkezett határon innen és túlról. A többnyire 2008-ban született ifjú focisták nagy lázban égtek, a már péntek reggel megkezdődött meccseken apait-anyait beleadtak, hogy jobbak legyenek ellenfeleiknél, hogy bekerülhessenek a legjobb nyolcba, akik másnap is összemérhették erejüket.

– Olekszandr Csehillel, a Beregszászi Járási Labdarúgó Szövetség elnökével közösen szerveztük meg a tornát. A korábbi tornákat a mi külképviseletünk is finanszírozta, most más a helyzet: a volt barcelonai főkonzul rendelkezik a jogdíjakkal, a Kocsis 90 embléma az ő tulajdona. Ő keresett meg minket, hogy rendezük meg itt, Kárpátalján a Kocsis Kupát, az ő anyagi támogatásával.

A kupa fővédnökségét Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára vállalta.

Emellett Bíró Tibor, a Helikon Hotel vezetője is komoly szerepet vállalt, a legjobb nyolc csapat tagjai a Helikonban szállnak meg, s az étkezést is ők biztosítják – avatott be a részletekbe Kulcsár Ferenc sportdiplomáciáért felelős konzul.

– Miért éppen a 2008-ban született kis focistákra esett a választás? – érdeklődtünk tovább a diplomatától.

– A beregszászi konzulátus mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy elsősorban az ifjú focistákat támogassa,

most a 2008-as volt az a korosztály, ahol a legtöbb jó képességű játékost fedeztük fel. A már lezajlott meccsek után azt tapasztaljuk, jó választás volt, nagyon ügyesek a kissrácok. Azt szeretnénk, ha belőlük akár Magyarországon, akár Ukrajnában egyszer híres futballisták válnának.

– Mint köztudott, a helyi csapatok mellett Magyarországról is érkeztek futballisták…

– Igen, a magyarországi csapatok is egyre többet hallanak a szervezéseinkről, eddig a fehérgyarmati, a tarpai és kisvárdai klubok vettek részt az itteni sporteseményeken. Most a kisvárdai csapat és a Videoton játékosai jöttek el. A későbbiekben még több csapattal fel kívánjuk venni a kapcsolatot – gondolok itt az egész Kárpát-medencére –, hogy a meccsek még érdekesebbek és színvonalasabbak legyenek.

Az ünnepélyes megnyitón a játékosokat elsőként Szilágyi Mátyás köszöntötte. A beregszászi külképviselet főkonzulja kiemelten beszélt a sportolás, a mozgás fontosságáról, a nemes vetélkedésről, ami egy ember egész életében fontos szerepet tölt be.

Bíró Tibor elmondta, ő mind a mai napig rendszeresen focizik, az eredménytől függetlenül mindig győznek.

A győzelem alatt ugyanúgy azt érti, hogy egészségesen élnek, kialakul egy baráti kapcsolat, s e két dolog nagyon fontos ebben a világban.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó