Milyen veszélyeket rejt az idősödő társadalom?

Az ENSZ 1991-ben hirdette meg először az idősek világnapját. Ilyenkor különféle rendezvényeket szerveznek, hogy ráirányítsák a figyelmet a méltóságteljes öregkorra. Földünkön jelenleg 629 millióra tehető az idős emberek száma, arányuk az elkövetkező húsz évben megduplázódik. Hogy állunk vajon az éltesek arányával szűkebb pátriánkban? – kérdezte a KISZó Natalija Mihalinat, a megyei Nyugdíjalap sajtóreferensét.

– Kárpátalját milyen arányban lakják hajlott korúak?

– Ez viszonylagos. Például még mindig Kárpátalján él a legkevesebb nyugdíjas, igaz, területileg a miénk az egyik legkisebb régió, a sorban a 24. helyen vagyunk. Nos, a statisztikák tanúsága szerint megyénkben huszonhat 100 éves, tizenkét ennél is idősebb, ötvenhatezer 80 és 90 év közötti, valamint százhúszezer 70 év feletti ember él. A százévesek közül öten a megyeszékhelyen, négyen az Ungvári járásban laknak. Jelenleg egy Ungvári Járási 106 éves asszony régiónk legidősebb embere. Azzal nem mondok újat, hogy az éltes emberek nagyobb része a gyengébbik nemhez tartozik: míg a nők átlagéletkora 74, a férfiaké 62,3 év.

– A szakemberek szerint a lakosság elöregedése már-már súlyos társadalmi-gazdasági problémákkal fenyeget.

– Ez így van. Az 1950-55-ben mért 48 évről 2010-2015 között 70 évre nőtt az emberek élettartama, ami a várakozások szerint 2050-re meghaladja a 77-et. Ezzel párhuzamosan rekord sebességgel nő az idősek száma a globális népességen belül, a század közepére már több ország is olyan idős lesz, mint most Japán. Kijózanító adat, hogy az emberiség történelmében most először lesz olyan, hogy a 65 év felettiek száma várhatóan meghaladja az 5 év alatti gyermekek számát. A népesség öregedése századunk egyik legnagyobb társadalmi gondja. 2050-re a hajlott korúak száma elérheti akár a kétmilliárdot. Egyre kevesebb dolgozó ember jut egy-egy nyugdíjasra, megyénkben például az 535 100 munkaképes korú lakos 40 százaléka sehol sem dolgozik, azaz 214 040 adófizető tart el 271100 idős embert. Jelenleg egyébként 2299,40 hrivnya az átlagnyugdíj. Nyugdíjasaink 45,8 százaléka továbbra is dolgozik. Bizony a hajlott korúak eltartása hatalmas probléma. A folyamat megfékezésére néhány ország, köztük Ukrajna is, már korlátozta a kedvezményes nyugdíjba menetel lehetőségét, és más átalakítások is történtek a nyugdíjrendszerben. A számítások szerint ugyanis Európában 2050-ig a munkaképes lakosság 16 százalékkal csökken, míg az időskorúak száma 71 százalékkal nő.

– A tendencia tehát megállíthatatlan, mi jelenthet megoldást?

– Lényeges, hogy elősegítsük a nyugdíjasok foglalkoztatását, s ezáltal az aktív dolgozók arányának javulását. Támogatni kell az öregekkel foglalkozó szervezetek működését, fokozni a különféle szociális szolgálatok munkáját, propagálni az időskori aktivitást.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó