Babázó babák – ki a ludas?

A Rivnében megszült tizenkét éves kárpátaljai leányanya esetén felbolydult a közvélemény. Azóta is viták folynak róla, mikor szabad, mikor kell vagy alkalmas gyermeket vállalni. A vélemények természetesen megoszlanak. Egyesek szerint akkor érkezhet a baba, amikor a szülők képesek megteremteni a neveléséhez szükséges anyagi hátteret, amikor mentálisan felnőttek a feladathoz, mások szerint akkor kell vállalni a csecsemőt, amikor érkezni akar. Abban azonban a többség egyetért, hogy a gyermekanyaság korai és elsősorban a kiskorú szüleit terheli érte a felelősség.

Míg néhány évszázaddal korábban őseink már tizenöt éves korban összeházasodtak és szülőkké váltak, addig a jelenlegi ukrajnai hölgyek körében huszonkét-huszonöt év a gyermekvállalási átlagéletkor. Európában eközben huszonkilencedik-harmincadik évük körül szülik meg az első babájukat.

A korai anyaság nem ritka jelenség Kárpátalján. Tavaly csak Ungváron 14 tizennégy év alatti és 90 tizenöt-tizenhét év közötti kislány adott életet babájának. Az igazsághoz tartozik, hogy 80 százalékuk hátrányos helyzetű, s elsősorban roma családból származott, akiknek körében gyakori a tinédzserkori anyaság.

Az esetek 20 százalékában viszont jó anyagi körülmények között élő fiatalokról van szó, akik azonban híján vannak a szülői gondoskodásnak és eleve rossz a kapcsolatuk a szüleikkel.

Ami azt bizonyítja, a korai terhesség és anyaság sokkal inkább szociális-pedagógiai, semmint egészségügyi probléma.

Hanna Palahuszinec nőgyógyász, a megyei családtervezési központ vezetője szerint egyértelmű, hogy tizenéves korban nem ajánlatos a gyermekvállalás, ekkor a kislány szervezete még nem áll készen sem fizikálisan, sem hormonálisan a terhességgel járó változásokra, melyek nemritkán különféle szövődményekhez vezetnek, gyakori a szülést követően kialakuló depresszió stb.

Kacsur Viktória pszichológus szerint ugyan a mai kislányok testileg fejlettebbek, mint évtizedekkel korábban, ám mentálisan, szociálisan éretlenek, továbbra sincsenek felkészülve a gyermekvállalással járó teendőkre, a felelősségre.

– Képtelenek megfelelő módon gondoskodni egy magatehetetlen babáról, hisz még magukat sem tudják kellőképpen ellátni.

Ebben a pszichológiai szempontból egyébként is a legnehezebb korszakban még az első randevúról, az első szerelemről kellene gondolkodnia a tininek. Aki ilyenkor válik anyává, a ránehezedő feladatok súlya alatt megrokkanhat, s mivel környezete többnyire elítéli tettét, problémáival magára marad. A médiából a fiatalokra zúduló szex arra biztatja őket, hogy mindent próbáljanak ki, ám a védekezésről kevés szó esik, s ha a szülő sem világosítja fel gyermekét, akkor megtörténik a baj. Mivel a tinédzserek egyre korábban kezdenek szexuális életet élni, nem az a megoldás, ha megtiltják nekik, hanem az, ha idejében megtanítják őket a helyes és hatékony védekezésre.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint Ukrajnában jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fogamzásgátlás propagálására és a reproduktív egészség megőrzésére. Mert erre vonatkozó információ ugyan sok van, ám ha az nem a megfelelő időben és formában jut el az érintettekhez, mit sem ér.

A szexről és következményeiről nem tizenkét éves korukban kell beszélni a gyerekeknek, hanem jóval korábban, már akár hatéves korban.

Ám a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy egyelőre gyakran a szülők és a pedagógusok is szégyellik a témát.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó