Zsóri Dániel felfedezésének története

Szeptember 23-án az egész világ megismerte Zsóri Dániel nevét. A 19 éves erdélyi származású focista története álomszerűen alakult. Idén februárban, akkor még a Debreceni VSC futballistájaként a Ferencváros elleni rangadó hajrájában csereként beállva, élete első NB I-es meccsén az utolsó percben ollózva lőtt győztes gólt, amivel Lionel Messi orra elől elvitte a Puskás-díjat. Ezekkel talán nem mondtunk újat, de azt kevesen tudják, hogy az év legszebb góljáért járó díj első magyar nyertesét egy szerencsés véletlen folytán egy kárpátaljai származású játékosmegfigyelő fedezte és karolta fel. Rózsa Sándor fogadott is Zsóri győzelmére.

Néhány héttel ezelőtt a Kaszonyi Öregfiúk–Loki-legendák mérkőzés kapcsán kerültünk kapcsolatba Rózsa Sándorral. A kaszonyi születésű, de évek óta Magyarországon élő férfi többek között arról is mesélt, hogy játékosmegfigyeléssel foglalkozik. Számos kárpátaljai játékost közvetített már ki magyarországi csapatokhoz, de köze volt Zsóri Dániel felfedezéséhez is.

– Egy véletlen folytán öt éve csöppentem bele ebbe a világba

– kezdi Rózsa Sándor, akit néhány nappal a díjátadó után értünk el telefonon. – A Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőivel és a DVSC szakmai stábjával a fiam révén kerültem közelebbi kapcsolatba, ugyanis a gyereket ide hordtam focizni. Mivel én már idehaza is ilyen körökben forogtam, felajánlottam a segítségemet a kapcsolattartásban kárpátaljai utánpótlás-műhelyekkel. Tehetségek felkutatásával kezdtem foglalkozni. Így került képbe Kusnyir Erik és Bidzilja Anton is, rajtam keresztül jöttek ki Magyarországra. De szerveztem edzőmeccseket Debrecenbe és Tiszaújvárosba a Dinamo Kijev utánpótláscsapatainak, valamint hordtam magyar csapatokat Kijevbe.

Kárpátalján hamar híre ment Sándor kapcsolatainak, két-három év után már nem ő kereste meg a fiatal focistákat, hanem őt keresték a szülők vagy az edzők, és ajánlottak be tehetségeket. A kaszonyi születésű férfi próbajátékra invitálta a jelölteket és voltak, akik megfeleltek az elvárásoknak. A játékosok menedzselése Európában, így Magyarországon is szigorú feltételek mellett, megfelelő engedélyek kiváltásával történik.

– Nekem ilyen engedélyem nem volt, ezért megkerestem több magyarországi irodát és menedzsert, felajánlva kapcsolataimat és tapasztalataimat – meséli, hogyan ismerkedett meg Horváth Zsolttal, Zsóri Dániel menedzserével. – Több mint két éve dolgozunk együtt, hamar sikerült megtalálnunk a közös hangot, Zsolti megbízik bennem, és ad a véleményemre. A kárpátaljai tehetségekre nagy a kereslet Magyarországon, elsősorban azért, mert elképesztően szívósak, és mert játékukban jól ötvöződik a technikai tudás és a fizikai állóképesség. Nem mellékesen tisztelettudóbbak magyarországi társaikhoz képest. Zsóriban is ez fogott meg, ő ugyebár erdélyi származású.

A 19 éves játékos Békéscsaba korosztályos csapataiban nevelkedett, majd innen került a Debreceni Labdarúgó Akadémiára, mint kiderült Kusnyir Erik, Rózsa Sándor egyik felfedezettjének a csapatába. Sándor rendszeresen kijárt játékosai edzéseire és meccseire, ekkor figyelt fel a szikár testalkatú, agresszíven futballozó, kompromisszumot nem ismerő fiatal fiúra.

– A pályán nagyon profin viselkedett, de a hétköznapokban sok probléma volt vele

– ecseteli. – A problémák ellenére én láttam benne a lehetőséget, így ajánlottam Zsoltnak, hogy vegyük a szárnyaink alá, ugyanis igazából senki nem foglalkozott vele. Állítom, ha akkor nem dobunk neki egy mentőövet, már elkallódott volna. Szerencsére Dani az elején felfogta, hogy jót akartunk neki, és az első perctől kezdve megfogadja a tanácsainkat. Ennek köszönhetően léphetett pályára azon az ominózus Fradi elleni meccsen, ahol meglőtte azt a bizonyos gólt. Azért tudni kell, ezek a fiúk tizenévesen kerülnek ki a családi fészekből, és ha nincs, aki napi szinten foglalkozzon velük, akkor hamar eltűnnek a süllyesztőben.

Rózsa Sándor szinte napi kapcsolatban van Zsórival. A díj átvétele után is hívta, a díjátadóról annyit mondott, hogy olyan volt, mint az Oscar-gála. Nagy büszkeséggel tölti el, hogy ő az első magyar, aki megkapta a legnagyobb magyar futballistáról elnevezett díjat. Azt is elárulta, hogy hirtelen meg sem tudott szólalni, amikor olyan sztárokkal találkozott, akiket azelőtt csak a tévében látott. De hamar megszokta a reflektorfényt.

– Ezt a reflektort most megpróbáljuk kicsit beárnyékolni,

mert attól tartunk, hogy a munka kárára megy ez a felhajtás – árulta el a játékosmegfigyelő. – Otthon a tévében néztem a milánói FIFA-gálát, és amikor kimondták Zsóri Dániel nevét, örömömben majdnem összetörtem a tévét. Biztos voltam benne, hogy Zsóri nyeri a díjat. Elárulok egy titkot, fogadtam is rá. Összeget nem mondok, de szép summa ütötte a markomat. Amikor legutóbb beszéltünk telefonon, azt tanácsoltam neki, tegye be a díjat a vitrinbe és felejtse el egy időre. Folytassa a munkát, ez még nem a vég, hanem a kezdet számára. Még csak 19 éves, ha csinál egy jó félévet, évet a fehérváriaknál, akkor jövőre akár európai topcsapatban is kiköthet.

Arra a kérdésre, mikor nyeri el egy kárpátaljai játékos a Puskás-díjat, azt válaszolta, semmi nem kizárt. A munkácsi Perevuznyik Makszim most a legnagyobb ígéret, a PSV Eindhovenhez hívták próbajátékra, így akár még az idén, de legkésőbb jövő tavasszal Hollandiába szerződhet. De ahogy ő fogalmazott, nem ő az egyetlen ígéretes tehetség.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó