Módosítanák a nők nyugdíjkorhatárát

Az új kormány módosítaná a nők nyugdíjkorhatárát.

A parlament azt fontolgatja, hogy elhalasztaná a már folyamatban lévő szakaszos korhatár emelést. Lidija Tkacsenko, a demográfiai és szociológiai kutatások intézetének munkatársa szerint, amennyiben megtorpan a korhatár emelés, abban az esetben egy év alatt egymillióval nő az új nyugdíjasok száma. Ha nem fogadják el a módosító javaslatot, akkor viszont kétszer kevesebb friss nyugdíjasa lesz az országnak.

Mint köztudott, idén a hölgyek már 59 évesen válnak nyugdíjjogosulttá. 2021-ben erre 60 éves korukban kerülne sor a szakaszos korhatár növelés folytán.

Tehát, amennyiben most visszaállítanák az 55 éves nyugdíjkorhatárt, hirtelen közel egymillióra nőne azok száma – az 55, 56, 57 és 58 évesek –, akik pihenőre vonulhatnának. A szakember szerint a szakaszos korhatáremelés eltörlése révén tovább nőne a Nyugdíjalap hiánya. Arról nem szólva, hogy munkaerőhiány is fellépne, hisz nem lenne, akit a nyugdíjba vonulók helyére állítsanak. Tehát a jelenleg érvényben lévő rendszernek nemcsak gazdasági oka van, hanem az is célja, hogy segítségével megőrizzék a munkaképes réteget.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó