Vadászok a beteg gyermekekért

Tetszik, nem tetszik, el kell fogadnunk, hogy manapság a vadászatnak mint sport és mint életforma rendkívüli kihívásoknak kell megfelelnie. Hiperliberális körtökben legalábbis mindent megtesznek azért, hogy a vadászokat mint „kéjgyilkosokat”, a „természet pusztítóit” mutassák be, akik csak azért áldoznak szenvedélyükre komoly összegeket, hogy kiélhessék perverziójukat.

Talán pont eme negatív sztereotípiák miatt van jelentősége az olyan kezdeményezéseknek, melyek kézzelfogható módon támasztják alá a tényt, miszerint a vadászok igenis érző emberi lények, kiket sem az állatok, sem az emberek szenvedése nem hagy hidegen. Amikor pedig azt mondom, „emberek szenvedése”, gondolok a legkiszolgáltatottabbakra, a beteg gyerekekre. Nemrégiben ugyanis klubom, a Világjáró Magyar Vadászok Klubja (VMVK) és az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. közös projektbe kezdett, melynek gyümölcseit 19 megyei jogú magyar város – majd remélhetőleg több határon túli magyar település – kórházának gyermekosztálya élvezheti majd. A részletekről viszont már Németh Attila és Fejes László, az említett szervezetek vezetői meséltek.

– A beteg gyermekek megsegítését zászlójára tűző Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft.-val megkötött szerződésünk – mesélte Németh Attila, a VMVK elnöke –

azt a célt szolgálta, hogy határon innen és túli tagságunk szervesen bekapcsolódjon a kft. tevékenységi körébe.

Ennek értelmében tervezzük kivinni a jótékonysági vadászat fogalmát – mely eddig a Fejér megyei Szent György kórház gyermekosztályának nyújtott segítséget – az országos és nemzetközi szintre is. Reményeink szerint a példaértékű kezdeményezés a 2021-es Vadászati Világkiállítás programjához és Trianon 100 éves évfordulójához kapcsolódva idővel elérheti Magyarország és a határon túli magyar települések minden rászoruló egészségügyi intézményét.

– Mint ahogy azt Attila elmondta, – veszi át a szót Fejes László, a kft. vezetője – egyesületünk célja, hogy 19 megyei jogú magyar város kórházának gyermekosztálya kaphasson anyagi segítséget. Ez azt jelenti, hogy az érintettek számára

az általunk szervezett vadásztatásokból befolyt összeget a szükséges gyógyászati eszközök és felszerelések megvásárlására fordítjuk.

– Nem vadász olvasóink számára fejtse ki, mindez hogyan realizálódik?

– Kezdeményezésünkben minden érvényes vadászjeggyel rendelkező vadász részt vehet, és az a dolog lényege, hogy a jellemzően apróvad-vadászatok részvételi díját a rászorulók kaphatják meg. Szóval mi egy jót vadászunk és egyúttal – támogatóinknak köszönhetően – a beteg gyerekeknek is segítséget nyújtunk. Mindez úgy zajlik, hogy a vadásztatásokért befolyt összegekből, az intézményekkel egyeztetve, orvosi eszközöket vásárolunk és adományozunk. A klubokkal kötött partneri szerződés pedig azért fontos, mert így tagságokon keresztül a programba a felvidéki, vajdasági erdélyi és persze kárpátaljai vadászok is bekapcsolódhatnak, hiszen feltett célunk tevékenységünk kiterjesztése a határon túli kórházakra is.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó