Magyarázkodásra ítélve

Tagadta Volodimir Zelenszkij államfő a Kyodo japán hírügynökségnek adott interjúban, hogy Donald Trump amerikai elnök nyomást gyakorolt volna rá egyik választási ellenfele, Joe Biden volt alelnök ügyében indítandó vizsgálat érdekében.

Az ominózus interjúban Zelenszkij hozzátette, hogy erre az alkotmány nem hatalmazza őt fel. „Soha nem gyakoroltak rám nyomást, és nem volt olyan feltétel, hogy egy vizsgálat fejében szeptemberre találkozót szerveznek Trumppal vagy fegyvereket adnak el” – mondta Zelenszkij a kijevi hivatalában készült interjúban, amelyben első alkalommal beszélt a külföldi médiának azokról a vádakról, amelyek ügyében megindították Washingtonban Donald Trump ellen az alkotmányos vádeljáráshoz szükséges vizsgálatot.

Egy július 25-i telefonbeszélgetésben Trump – egy névtelen bejelentő állítása szerint – arra kérte Zelenszkijt, hogy tárja fel Joe Biden volt alelnök, jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns és fia korábbi ukrajnai jövedelmező üzleteit. A bejelentés nyomán indult meg az amerikai elnökkel szemben az impeachment eljárás, amibe akarva-akaratlanul belebonyolódott Zelenszkij és ezzel nyilván Ukrajna is.

Forrás:
KISZó/Magyar Nemzet

Post Author: KISZó