Expóztak az öregdiákok

Először szervezett expót a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Öregdiák Szövetsége. A főiskola átriumában sok egykori főiskolás gyűlt össze, hogy immár vállalkozóként bemutassák és akár áruba bocsássák az általuk készített termékeket. Volt ott rongybaba, gyöngyökkel díszített kép, csipkézett dísztojás, ásványokból készült ékszer, kézműves sajtok, borok és még sokáig lehetne sorolni a sok érdekes és egyedi dolgot.

A résztvevőket elsőként Rácz Béla, az öregdiák szövetség elnöke köszöntötte, aki elmondta, szövetségük az elmúlt években sokféle rendezvényt szervezett, ez viszont egy teljesen új, unikumnak számítható alkalom.

– Nagyon örülök annak, hogy megvalósult a mini expo, hogy ilyen sokan eljöttek. Külön köszönet jár Bakó Krisztina ötletgazdának, aki szintén kiállította az általa készített termékeket – jegyezte meg Rácz Béla. Hozzátette, ha

az itt bemutatkozó öregdiákok nem is lettek tanárok, öröm, hogy helyben találták meg boldogulásukat, szeretik, amit csinálnak, s talán ez a legfontosabb.

Szilágyi Mátyás is üdvözölte az érdekes rendezvény résztvevőit. A beregszászi konzulátus főkonzulja kifejtette, az ilyen találkozások kiváló alkalmak arra, hogy számba vegyék, ki mit végzett, ki milyen különleges hobbit űz vagy szakmai tevékenységet folytat, a jó társalgásról már nem beszélve.

Dr. Orosz Ildikó, a főiskola rektora elmondta, nem csak az ő véleménye, hogy az első diploma megszerzése mindig a legnehezebb. És amikor azt megkapja, akkorára megérik, és talán teljesen mással kezd el foglalkozni. Ám olyan is akad bőven, aki az első diploma megszerzése után marad, és tovább tanul.

– A kárpátaljai magyar iskolákban több mint 600-an tanítanak, akik a főiskolánkon tanultak, de rengetegen vannak olyanok is, akik másutt találták meg a helyüket – vannak közöttük polgármesterek, újságírók, szervezők, vállalkozók. Ez a kiállítás is bizonyítéka ennek.

Sokan másutt találták meg a boldogulást, akik a saját szférájukban teszik a dolgukat, kreatívak, kiváló vállalkozóvá váltak, ami örvendetes – szögezte le a rektor.

Mint fentebb kiderült, a rendezvény ötletgazdája Bakó Krisztina, az öregdiák szövetség elnökségi tagja, aki példát mutatva jómaga is kiállította saját kezűleg készített termékeit.

– Több rendezvényt szerveztünk már korábban is, és miután kulturális és tudományos programjaink már voltak, elgondolkodtunk azon, milyen érdekes dolgot kellene most szervezni. Mivel mi, öregdiákok tudunk egymásról, azt is, ki mivel foglalkozik, akkor jött az ötlet, hogy mutatkozzanak be a nagyközönségnek egy színes kiállítás alkalmával – mondta Krisztina, aki gravírozott, csipkézett tojások (liba, kacsa, tyúk és fürj) készítésével foglalkozik.

– Lehet ebből hagyományt teremteni?

– Nagyon remélem, hogy igen, és jövőre még több résztvevője lesz a programnak, és talán a „mini” szócska is elmarad, és egy igazi, színes expóval rukkolunk elő.

A néhány órán át tartó rendezvénynek sok látogatója volt, sokan csak nézelődtek, de akadtak vásárlók is. Mindenesetre a később fellépő TNT koncertre mindenki ott maradt, és együtt énekelt az egyik legjobb magyarországi együttes alapítóival, Intivel és Ákossal.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó