Széljegyzet: Szemét

Turizmusra, idegenforgalomra építeni szándékozó megyénkben egyre- másra kerülnek a hírek közé a turistarettentő szeméthegyek. Ezt tapasztalhattuk, amikor a festői szépségű Szinevéri- tóhoz kirándultunk. A környezet valóban csodálatos. Szépen kiépített túraösvények kanyarognak a tengerszem körül. Kissé lehangoló, viszont, hogy az utacska mentén egymást érik a bóvlit árusító standok. Szibériai zuzmónak, erdei méznek nevezett vackokat kínálnak méregdrágán. Azt, hogy a hely nagyon népszerű, már az első másodpercben megtapasztalhattuk. Táborveréshez való helyet találva bekukkantottunk a fák közé. Bár ne tettük volna! Gombák és erdei gyümölcsök helyett lépten-nyomon jókora szemétkupacokat látunk.

Az árnyas fenyők árnyékában vodkás üvegek, PET-palackok, szétdobált műanyag evőeszközök tömkelege jelezte, itt bizony már huzamos ideje komoly „pihenés” folyik. Persze nem világos, hogy közvetlen a kirándulók láthatóan évek során hátrahagyott hulladéka, vagy a területre felügyelő személyzet által szeméttelepnek használt erdő késztetett-e visszafordulásra. Tény, alaposan elment a kedvünk az erdei sétától. És bizonyára nem mi vagyunk az egyedüliek, akikben felmerül a kérdés: miként kerül tonnaszám szemét a nemzeti parkba? S ha már van, miért nem szállítják el? Milyen természetvédelmi tevékenység folyik ott, ahol csak évtizedek alatt elbomló anyagokkal mérgezik az élővilágot?

A hivatalos adatok szerint turizmusra és idegenforgalomra épülni szándékozó megyénkben 130 törvényes és mintegy ezer illegális szeméttároló van. A legálisak összterülete mintegy 121 hektár. Igaz, félszázba már nem volna szabad egy gyufaszálat sem bevinni, annyira telítettek. A többivel is bajok vannak, mert hamarosan azokra is kiakaszthatják a „megtelt” táblát. Sokkal nagyobb baj azonban, hogy még ezek az engedélyezett szeméttelepek sem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak. Nincsenek elkerítve, nem megoldott az itt keletkezett felszíni vizek, az eső által kimosott szennyezőanyagok elvezetése. Így a káros vegyületek tovább mérgezik a környezetet.

S ha az elvben védettséget élvező területen, az engedélyezett szeméttelepeken ilyenek az állapotok, mit várhatnánk az illegális lerakóktól? A folyók árterén úgyis takarít majd a természet: jön a soros árhullám, és hátára veszi a tonnányi mocskot. Legfeljebb a szomszédjainknál megy majd fel a pumpa.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó