Ukrajna Putyin szárnyai alatt

Egyetlen nyilatkozatba sűrítve beszélt Vlagyimir Putyin két egymásnak egyértelműen ellentmondó dologról: arról, hogy az orosz állami tévék függetlenek és arról, hogyan volna helyes eljárniuk a jövőben, ha Ukrajnáról van szó. Az orosz elnök a Szocsiban véget ért, évenként megtartott Valdaj Klub rendezvényén nyilatkozta mindezt.

– Bármilyen furcsa, még az állami médiumok is független szerkesztőségekkel működnek – állította újságírókkal, politológusokkal beszélgetve az orosz elnök. Kiderült, emiatt a függetlenség miatt fordulhat elő – az orosz államfő meglepetésére –, hogy az állami sajtó olykor kifejezetten negatív megközelítéssel mutatja be Ukrajnát.

Ha ez tényleg így van, az helytelen – hangsúlyozta Putyin. – Nem tüntethetjük fel a legközelebbi szomszédunkat, egy testvéri népet negatív fényben. Lehet szó az aktuális vezetés politikájáról, de semmiképp sem az országról és a népről. Ezt hangsúlyozni kell, és ha ez nem így jelenik meg, akkor valami hiányzik a műsorainkból.

Emlékeztetőül: korábban is volt már úgy, hogy a független állami sajtó az új idők szavát megérezve visszafogta az ukrán vezetésre előtte használt gyilkosok, fasiszták és junta jelzőket. Ez nem sokkal azután történt, hogy Petro Porosenkót államfővé választották. Miután azonban Moszkva mégsem találta meg a közös hangot az akkori elnökkel, a független állami média is visszakapcsolt. És úgy is maradt nagyobb fokozatban.

Ezen nem változtatott Volodimir Zelenszkij idei elnökválasztási győzelme sem. Most azonban úgy tűnik, a fogolycsere után javulásnak indult kapcsolatokat a független orosz állami sajtó is követheti, ezt ezúttal nyilvánosan üzente meg neki az orosz elnök.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó