Zelenszkij sajtómaratonja

Egész napos, ún. sajtómaratont tart Volodimir Zelenszkij. Az államfő október 10-én a folyamatosan cserélődő újságírócsoportok kérdéseire válaszol. Az új formájú eszmecserét több sajtóorgánumon – így a korrespondent.neten is – lehet nyomon követni.

Nem véletlen, hogy a legfontosabb kéréskör a donecki konfliktus, a háborús helyzet feloldása volt. Zelenszkij elnöksége fő céljának a donbászi háború befejezését nevezte. A háborús periódus alapvető hibájaként említette, hogy a megszállt területekről elmenekülteket a hatalom magára hagyta, nem biztosított számukra lakhelyet, munkalehetőséget…

Az elnök kifejtette: a normandiai formátumú tanácskozás folytatása a csapatkivonástól függ. „Ha nem lesz csapatkivonás, nem lesz csúcstalálkozó” – szögezte le. Hozzátette: az orosz félnek, mint a minszki folyamat résztvevőjének, garantálnia kell a haderő visszavonását, a harci tevékenység beszüntetését.

A kérdésre, lát-e lehetőséget arra, hogy békefenntartó kontingenst vezényeljenek Doneck és Luhanszk megye egyes járásaiba, s ezáltal az ukrán-orosz határ azon szakasza ismét Kijev ellenőrzése alá kerüljön, az elnök kijelentette: a határellenőrzésnek 100 százalékosnak kell lennie. Zelenszkij szerint ez tárgyalások útján válik lehetségessé. Az államfő a békefenntartó erők jelenlétét az egyik lehetséges megoldásnak minősítette.

Az elnök kijelentette: elődje, Petro Porosenko ellenzi a szembenálló csapatok szétválasztását, s ezzel egy újabb Majdan felé sodorja az országot.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó