Nem mindegy: lopni vagy rabolni

Vidékünkön aggasztó mértékben nő a vagyon elleni vétségek száma. A rendőrségi statisztika szerint a törvénytelenségek közel fele ebbe a kategóriába sorolható. Az utóbbi egy év alatt a regisztrált 9700 bűncselekmény közül 4275 lopás, 212 rablás és 35 fegyveres rablás volt. Az elkövetők háromnegyede ereje teljében lévő, sehol nem dolgozó és nem tanuló fiatal. Tettüket zömében azzal magyarázzák, hogy nincs munkájuk, jövedelmük, de valamiből meg kell élni. A bírósági ítéletek kihirdetésekor sokan rácsodálkoznak, hogy a látszólag azonos cselekményért más-más büntetést szab ki az igazságszolgáltatás.

Azt nem mindegyik elkövető tudja, hogy a törvény különbséget tesz lopás és rablás között. Ha például éjjel besettenkedik valaki a lakásba, és „csak” elemel valamit, az lopásnak számít, de ha felébred a tulaj, és erre ő rátámad, megüti, ez már rablásnak minősül, ami sokkal súlyosabb büntetést von maga után. Ha az utcán fényes nappal kikapják a telefont valakinek a kezéből, ez lopás. Ám, ha fellökik, vagy bármi más módon kényszerítik az értéke átadására, az már a rablás kategóriába sorolódik.

Három évre megy börtönbe

Az 53 éves ungvári nő már jó néhányszor ült börtönben lopásért. Ám az igazságszolgáltatás szigora hiábavalónak bizonyult, a több éven át gyakorolt börtönélet nem térítette jó útra. Az asszony ezúttal kórházba ment. No nem azért, mert egészségi problémái adódtak. Inkább arra volt kíváncsi, mit lehetne elemelni. Az intézmény udvarán járva megakadt a tekintete az ott lévő kápolna mellett felállított perselyen. Villámgyorsan felmérte a helyzetet és kiürítette a ládikót.

Az enyveskezű hölgyemény nem tudta, hogy a terület be van kamerázva, és minden mozdulatát elektronikus szemek rögzítették. A felvételeket átnézték a rendőrök és felismerték régi ügyfelüket. A gyanúsított korábban többnyire a nagyáruházak csomagmegőrzőit dézsmálta, de szállodai szobákban is megfordult. A bíróság döntése értelmében most újabb három évet fog rács mögött tölteni.

Emilnek tyúkhúsra fájt a foga

A 21 éves D. Emil is lopás miatt került a vádlottak padjára. Az Ungvári járás egyik településének romatelepén lakó fiatalember vallomásában elmondta, sokszor csak sovány kenyér került az asztalra, annyira nélkülözött a családja. Egy nap nagyon megkívánta a tyúkhúst. A telepen azonban senki nem tartott szárnyas jószágot. Elindult hát, hogy maga szerezze be a paprikásnak valót. Valahol hallotta a receptet, amely így kezdődik: lopj egy tyúkot…

Az éj leple alatt jutott el az Ung-vidéki Bacsó (Csabanyivka) egyik portájára. Átmászott a kerítésen és egyenesen a baromfiudvarba ment. A szárnyasok lakhelyén nem volt lakat. Csak a reteszt kellett félretolni és már pakolta is zsákjába a tyúkokat. Hogy ne rikácsoljanak, sorra kitekerte a nyakukat.

Amikor a gazda felkelt, hogy megetesse tyúkocskáit, nagyon meglepődött: lába kélt mind a tizenkét szárnyasnak.

D. Emil azonban nem mondott igazat, hisz a zsákmányból nem készült paprikás, vagy ha készült is, abból ő nem evett. A baromfit ugyanis sorra eladta. A pénzt pedig főleg italra költötte. A bíróság figyelembe vette a fiatalember büntetlen előéletét és három év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

„Kölcsön” kért, hét évet kapott

A szolyvai rendőrök letartóztattak egy 30 éves helybélit. Vaszil K.-t azzal gyanúsították, hogy fényes nappal kirabolt egy nyugdíjast. Az esetet a kárvallott jelentette a rendőrségen. A 68 éves férfi elmondta, a bankban felvette a nyugdíját, bevásárolt és hazafelé tartott, amikor az utcán hozzálépett egy idegen, és szó nélkül fellökte, elragadta a reklámszatyrát és elvette a nyugdíjból megmaradt 900 hrivnyát.

A gyanúsítottról kiderült, nemrég szabadult a börtönből, ahová szintén rablás miatt került.

A férfi azt állította a rendőrségen, hogy szó sincs rablásról. Ő senkit nem bántott, csak kölcsön vette a pénzt.

Az ítélőszék nem méltányolta a fura kölcsönkérést. A vádlottnak rablás miatt kell hét évre ismét börtönbe kell vonulnia.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó