Hipertónia – határok nélkül

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja szervezésében, a Magyar Gyermekorvosok Társasága szakmai közreműködésével A hipertónia, mint népbetegség rizikófaktorai, szűrése, megelőzése, szövődménye és terápiája címmel került sor szakmai konferenciára Beregszászban, a Rákóczi-főiskola Győr termében. Az egész napos konferencián legalább száz kárpátaljai háziorvos, szakorvos és ápoló vett részt, hogy a Magyarországról érkezett doktorokkal, professzorokkal eszmét és tapasztalatot cseréljenek.

Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy nagy érdeklődés övezi a témát.

– Hatodik alkalommal szerveztek továbbképző konferenciát a főiskolán, természetesen mindig más témában.

Loppert Balázs, az ungvári főkonzulátus konzulja kifejtette, Magyarország geopolitikai sajátosságából adódóan a határ és a határt övező 30-50 kilométeres sáv kiemelten fontos Magyarország számára többek között saját gazdasági és egészségügyi helyzetének fenntartása érdekében is.

– Ezért a magyar kormány mellett a külképviseletek és a kijevi nagykövetség is tevékenyen részt vesz és támogatja a különböző orvosi szűrővizsgálatokat, melyeket magyarországi szakemberek végeznek – mondta a konzul, majd hozzátette, az elmúlt időszakban számos egészségügyi szállítmány érkezett Kárpátaljára, ami nemzetiségtől függetlenül került szétosztásra.

Csizmadia Alexandra, a beregszászi konzulátus külgazdasági szakdiplomatája elmondta, sajnos aktuálisabb témát nem is találhattak volna, mint a hipertónia.

– A magas vérnyomás komoly probléma, becslések szerint Magyarországon egymillió ember élhet úgy magas vérnyomással,

hogy nem is tud róla, ezért is fontos rendszeresen felkeresni a szakembert. 2019 májusa Magyarországon a hipertónia hónapja volt, ez is mutatja, mennyire kiemelt szakmai terület ez.
Ezt követően valóban a doktoroké volt a szó, dr. Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a konferencia társszervezője köszönetet mondott mindazon magyarországi kollégáknak, akik eljöttek a konferenciára, hogy eszmecserét folytathassanak a helyi szakemberekkel. A központi témája a stroke volt.

A konferenciát dr. Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Egészségügyi Főosztályának helyettes-vezetője vezette le. A szakember kárpátaljai statisztikai adatokat közölt.

– A 2018-as év végére Kárpátalján 302 ezer hipertóniás beteg van nyilvántartva, és ez a szám sajnos csak emelkedik. A hipertónia egyik legsúlyosabb szövődménye a stroke, 2018-ban 2834 agyvérzéses betegünk volt.

Ez óriási szám, s azért lesz még nagyobb, mert nincs megoldva e betegségnek korszerű és hatékony kezelése. A szűrésre viszont nagy szükség van/lenne, bizonyos kor után évente legalább kétszer fel kell(ene) keresni a háziorvost, aki meg tudja mondani, vannak-e előjelei a hipertóniának.
A nap folyamán számos érdekes előadásra került sor, olyan szakemberek tartották ezeket, mint dr. Szabó Géza, a Kenessey Albert Kórház-rendelőintézet főigazgató főorvosa, prof. dr. Csiba László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika igazgatója, a Magyar Stroke Társaság elnöke. Dr. Gyenes Vilmos, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály osztályvezető helyettes főorvosa, gyermekgyógyász, gyermekkardiológus (Bethesda), dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház Jósa András Oktató Kórháza Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezető főorvosa, Prof. Dr. Fülesdi Béla, a Debreceni Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója, egyetemi tanár, az MTA doktora, valamint dr. Velkey György.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó