Sajtómaraton Donbásztól Moszkváig, Steinmeiertől Porosenkóig

Volodimir Zelenszkij október 10-én 10 órától éjfélig válaszolt újságírók kérdéseire. Az alábbiakban a 14 órás sajtómaratonon érintett legfontosabb témaköröket a korrespondent.net elemzése alapján idézzük fel.

Donbászról

Az államfő álláspontja szerint olyan határozottság, ahogy ő és környezete törekszik a háború befejezésére, a korábbi vezetés tevékenységében nem volt tapasztalható.

„Szükséges beszélni azokkal a veteránokkal, akik  már Zolotában vannak – kell. Ha ott vannak veteránok, tisztelem őket, de ha felfegyverkezve érkeztek – az nem helyes” – fejtette ki az államfő.

Zelenszkij elismerte a tájékoztatás a Steinmeier-formuláról nem volt elégséges. Emlékeztetett arra, hogy a formula nem lépett hatályba, csak a Donbász státuszát rögzítő törvénnyel együtt működhet, melyet még nem fogadtak el.

Az elnök Oroszország Ukrajna elleni támadását nem tekinti háborúnak, mert „egy ilyen bejelentés után Donbászt és a Krímet harccal kellene visszavenni”. „Államfőként nem vagyok kész embereink elvesztésére. Ezért választottuk a diplomáciai utat…”

Oroszországról

Zelenszkij kész tárgyalásokat folytatni Putyinnal az újabb fogolycsere érdekében, de elismeri, hogy ezt (a találkozót) a közvélemény nem fogadná el. Véleménye szerint: „ Ha be akarjuk fejezni a háborút, ennek a találkozónak létre kell jönnie”.

„ Valamennyi érintettnek akarnia kell a háború befejezését. Mindegyik oldalnak – ilyen vagy olyan formában – de le kell ülnie és elkezdenie a párbeszédet” – vélekedett az elnök.

„Nem kívánom nyilvánosságra hozni a Putyinnal folytatott megbeszélésemet. Nem publikáltam a Trump úr és köztem lezajlott beszélgetést sem. A hadsereg főparancsnoka vagyok, valamelyik tv-csatorna műsorvezetője” – jelentette ki Zelenszkij.

A tiltakozásokról

„Ami a Majdant illeti – semmi ilyentől nem félek. Abban a pillanatban, abban a másodpercben, amikor a társadalom már nem akarja, hogy a csapatom folytassa, s hogy én legyek az elnök, elmegyek… vérontás nem lesz.” Zelenszkij úgy véli, hogy a Steinmeier-formulával kapcsolatban az embereket „tüzelik”. „… tudjuk, ki „tüzeli fel”, bujtogatja az embereket a saját sajtóorgánumaiban, a saját tetteivel”.

Porosenkóról

„Porosenko felelni fog minden tettéért. Erre nem kívánok hatni. Ebben  az ügyben az igazságszolgáltatás szervei fognak eljárni” – szögezte le az államfő. Az Ukrajna és más országok közötti viszony megromlásáért Zelenszkij teljes mértékben Porosenko csapatát hibáztatja.

„Porosenko sajnálatos módon – úgy folytatja, mintha ő lenne az elnök. Ez nagy pszichológiai trauma” – állapította meg a politikus.

Banderáról

„Meggyőződésem, Bandera úr sokkos állapotban lenne, mint ahogy Sevcsenko úr is sokkos állapotban lenne attól, hogy mennyi utca (van róluk elnevezve)…”

A termőföldről

„Egy bizonyos ideig a földet csak ukrajnaiaknak adhatjuk el. Csak.” „Később megnyithatjuk a földpiacot külföldi vállalkozások előtt, melyek megművelik a termőföldet.” Zelenszkij álláspontja szerint olyan törvényt kell alkotni, mely biztosítja, hogy a jelenlegi tulajdonos szabadon rendelkezzen a földjével.

 

 

 

 

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó