…tegyünk meg mindent, amit lehet

Máramaros aranykorára emlékeztek Huszton október 13-án. A rendezvényt 2013-ban, hagyományőrző céllal, Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulója alkalmából indították útjára a szervezők. A magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében megvalósuló programot most is a Salánki Hagyományőrző Egyesület és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjainak történelmi bemutatója nyitotta meg.

A meghívott vendégek és résztvevők üdvözlése után Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica elnök asszonya mondott üdvözlő beszédet.

– A történelem olyan forrás, melyből tiszta víz tör elő, ami nélkül nem lehet élni. Ilyen tiszta vizű forrás ez a rendezvény is – mondta Orosz Ildikó. – Ma arra a fejedelemre emlékezünk, aki Erdélyt meg tudta tartani és felemelte. Emlékezünk Erdély aranykorára, arra az időszakra, amikor itt jólét volt, amit mindössze 10 év alatt teremtett meg. Azért emlékezzünk, hogy abból a korból magunkévá tegyünk üzeneteket, amelyekből tanulhatunk s táplálkozhatunk. Két fontos üzenete volt a fejedelemnek. Az egyik: nem tehetünk meg mindent az életünkben, amit meg kellene tennünk ahhoz, hogy virágozzék a régió, ahol élünk, de tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, s amit lehet. Ez most is időtálló s ránk is vonatkozik. A második inkább egy kívánság: mikor jön már el végre az a kor, amikor saját lábon megállunk Európában, és európai életet, színvonalat tudunk biztosítani a környezetünknek, a régiónknak.

Magyarország Beregszászi Konzulátusa nevében Hajgató Tamás köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, a valamivel több mint 400 évvel ezelőtti gazdasági és kulturális felemelkedés azért jöhetett létre, mert Bethlen Gábor a háborúskodás helyett a békés építkezést választotta. Máramaros, s ezen belül Huszt sokszínűsége volt az, ami alapjául szolgált annak, hogy tapasztalatokat, kulturális értékeket egymásnak átadva, egymással megosztva egy csodálatos fejlődés menjen végbe. Ennek szellemében kell megőriznünk a jövőben is ezt a kulturális sokszínűséget.

A helyi önkormányzat képviseletében Volodimir Erfan köszöntötte a fesztivál résztvevőit. Megemlékezett a kezdetekről, amikor a rendezvény még elfért egy piciny téren, s elégedetten jegyezte meg, hogy az utóbbi években a Bethlen-nap iránti érdeklődés megsokszorozódott.

Végezetül Dénes Elemér református lelkipásztor és Szulincsák Sándor római katolikus atya hívta közös imára az egybegyűlteket.

A közönséget kárpátaljai népi együttesek és művészeti iskolák növendékei szórakoztatták igényes és változatos műsorral. A téren kézművesek és vállalkozók sátrai várták az érdeklődőket.

A VII. Bethlen-nap az AWS rockegyüttes koncertjével ért véget.

Bökényi Magdolna

Közzétette: Pro Cultura Subcarpathica – 2019. október 14., hétfő

Forrás:
KISZó/Fotók: Fülöp László (Pro Cultura Subcarpathica)

Post Author: KISZó