Ki jogosult korkedvezményes nyugdíjra?

Ahhoz, hogy valaki öregségi nyugdíjra vonulhasson, huszonhat és fél év munkaviszonnyal kell rendelkeznie.

A Nyugdíjalap sajtószolgálatának közleménye szerint az új nyugdíjtörvény elfogadása előtt több lakossági kategória, például az oktatási, az egészségügyi és a szociális dolgozók korábban is nyugdíjba vonulhattak, amennyiben rendelkeztek a szükséges munkaviszonnyal vagy úgynevezett kiszolgált évekkel. Ám 2017 októberétől ezt a normát eltörölték. Eközben az Ukrán Alkotmánybíróság idén júniusban úgy döntött, hogy alkotmányellenes volt a korábban elrendelt nyugdíjkorhatár-emelés. A 2015-ben hozott törvényről van szó, melynek értelmében a kiszolgált évek alapján 55 éves korukban mehettek pihenőre az említett kategóriába tartozó személyek.

Jelenleg az alábbiak vonulhatnak pihenőre korkedvezménnyel:

1. Az előírt korhatár elérésekor. 55 éves korukban a 25 évnyi munkaviszonnyal rendelkező férfiak, akik teljes állásban és különösen nehéz körülmények között dolgoztak.
2. A rokkantak. A gyerekkoruktól vakok vagy I. kategóriájú rokkantak 15 és 10 évnyi munkaviszony után. A férfiak 50 éves korukban 15 kidolgozott év után, a hölgyek 40 éves korukban 10 kidolgozott év után élhetnek a lehetőséggel.
3. Az öt vagy ennél több gyermeket nevelő édesanyák 50 évesen 15 év munkaviszony év után.
4. A katonák.
5. A kiszolgált évek alapján. Az állami közalkalmazottak, az ügyészek, a bírák, a parlamenti képviselők, az egészségügyi dolgozók és más állami tisztviselők, amennyiben 25 év munkaviszonyuk van.
6. Azok a munkavállalók, akik az átszervezések vagy a leépítések áldozatai lettek.

A munkaviszonyba beleszámít:

– Az az időszak, melynek során az illető után fizették a kötelező szociális biztosítási díjakat, munkanélküli segélyt, szakmai képzési díjat, továbbképzési támogatást.
– Az egyszerűsített és fix adózás alá eső vállalkozói tevékenység.
– A munkahelyi baleset során szerzett rokkantság ideje.
– A szülési szabadság.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó