Maradj a szülőföldeden!

Egyedülálló kezdeményezés indul Kárpátalján. A Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért csoport célja, hogy az itthon boldogulni kívánó embereket segítse.

Simon Dominika ötletgazdát kérdeztük a mozgalomról, és az első, debütáló eseményükről.

– Honnan jött az elképzelés?

– Kárpátaljáról folyamatosan költöznek el fiatalok, családok, akik, illetve amelyek külföldön keresik a megélhetést. Viszont van egy olyan réteg, mely itthon szeretne maradni. Ők a szülőföldjükön akarják megtalálni számításaikat – magyarázza a főiskolás lány. – Szerintem minden ember a szülőföldjén lehet a legboldogabb. Innen jött az a gondolat, hogy alakítsunk egy önkéntes munkacsoportot

Mozgalom a Kárpátaljai Szülőföldért névvel, amelynek az lenne a célja, hogy olyan programokat szervezzen, amelyek elősegítik az emberek itthon maradását.

Munkánkba minél több kárpátaljai társadalmi szervezetet szeretnénk bevonni. Már többen csatlakoztak hozzánk, melyek segítenek az első rendezvényünk lebonyolításában is. Ám nem csak magyar egyesüléseket kívánunk becsatolni, hanem más etnikumokat is, mivel soknemzetiségű vidékről beszélünk.

– Hamarosan megrendezitek az első összejöveteleteket.

– Október 26-án megtartjuk A Kárpátaljai Szülőföldön Maradás Napját, amiből hagyományt szeretnénk teremteni. A rendezvény fővédnöke Böjte Csaba. Őt tartottuk a leghitelesebbnek, mivel maga is kisebbségben él, rendszerváltáskor sem költözött külföldre, ma pedig már Európa díszpolgára. Számunkra ő az igazi példakép.

Az eseményen belül zarándoklatot is szervezünk Nagybégánytól a beregszászi római katolikus templomig.

Ott a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége promóciós termékkóstolót tart nekünk. Délután pedig a főiskolán folytatódik a program. Az első, kulturális blokkban művészeti iskolák és a növendékeik mutatkoznak be, műsorral készül a Rezeda néptáncegyüttes. A szülőföld blokkban a TV21 Ungvár olyan riportjait nézhetjük meg, amelyekben a szülőföldön boldoguló emberek szólalnak meg. A jövőkép részben pedig olyan vendégeket hívtunk, mint például dr. Grezsa István vagy Vidnyánszky Attila, akik annak ellenére, hogy nem itt élnek, hozzájárulnak a szülőföldön maradásunkhoz. Böjte Csaba is ekkor tart előadást. A rendezvényt folkkocsmával zárjuk.

– Milyen többletet adhat ez az új mozgalom?

– Nem akartunk egy külön szervezetet alakítani, inkább a már meglévő csoportokat fognánk össze. Bárki csatlakozhat hozzánk, és a későbbi programokban is részt vehet.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó