Hogyan készül ma a mindennapink?

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán úgy döntött, hogy október 16.-a legyen a Kenyér Világnapja. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa a létfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrást. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, amikor is a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy az ő áldozatos munkájukra és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják. Annak néztünk utána, mi a helyzet Kárpátalján a kenyérrel? – A kérdésre Barta Eleonóra, a beregszászi szerb pékség tulajdonosa válaszol.

– Ami nagyanyáink számára mindennapos tevékenység volt, azt helyettük ma a pék végzi. A mai kenyér mennyire hasonlít arra, amit elődeink készítettek?

– A védjegyünkké vált szerb kenyér hagyományos recept alapján készül. A sokak által kedvelt pékáru ízének titka abban rejlik, hogy hagyományos, fával fűtött téglakemencében sül. A jó minőségű alapanyagok mellett az alkalmazottaink szívüket és lelküket is belesütik a kenyérbe.

– Úgy tartják, hogy a kenyér lelke a kovász.

– Aki életében egyszer már kóstolt kovásszal és lassú kelesztéssel készült kenyeret, csak mély sóhajjal fog megelégedni a bolti változatával.

– Mi a különbség a kézműves és az „ipari” kenyér között?

– A legjelentősebb különbség és egyben a válasz ott van benne a kérdésben. A kézműves kenyér kigyúrását emberek végzik. A nagyüzemi gyártásnál a gépeké a főszerep.

– Régen a fehér, a barna és a fekete kenyér jelentette a teljes termékpalettát, ezzel szemben ma a boltok polcain rengeteg fajta közül választhatunk. Az elmúlt években hogyan változtak a vásárlói igények?

– Mi igyekszünk megmaradni a specialitásainknál, a minőség megtartása a legfontosabb, természetesen mi is próbálunk megfelelni a vásárlói igényeknek. A szerb kenyér az évek alatt igazi márkanév lett a Beregszászi járásban, ezért inkább ennek tökéletes elkészítésén fáradozunk nap mint nap.

– Tapasztalatai szerint kenyérvásárlásnál a minőség vagy az ár a meghatározó tényező?

– Mind a kettő rendkívül fontos.

– A pék szakma mennyire népszerű Kárpátalján. A fiatalok számára hogyan lehet vonzóvá tenni ezt a hagyományos „kézműves” élelmiszeripari hivatást?

– Tapasztalataim szerint nem tartozik a legvonzóbb szakmák közé, főleg nem a fiatalok körében. A legnagyobb probléma, amivel meg kell küzdenünk, mint minden térségbeli vállalkozásnak, az nálunk is a munkaerőhiány.

– Kiből lesz jó pék?

– Abból, aki megszereti ezt a szakmát, és nem kényszerből csinálja.

– Mi határozza meg a kenyér árát?

– Legnagyobb mértékben a liszt piaci ára.

– Van, akinek nem mindennap jut friss kenyér az asztalára…

– Folyamatosan igyekszünk részt venni karitatív tevékenységekben. Immáron 10 éve mi szervezzük a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség Új kenyér ünnepét.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó