Ön szerint a magyar válogatott kijut az Eb-re?

Követőink túlnyomó többsége nem bízik abban, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kijut a jövő évi Európa Bajnokságra – legalábbis ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített nem reprezentatív felmérésből.

Hajrájához érkezett a 2020-as foci Eb selejtezősorozata, ezért úgy gondoltuk, hogy a Facebook-oldalunkon hétről hétre feltett kérdésben ezzel kapcsolatban szondáztatjuk meg a követőinket. Az online szavazást közvetlenül a horvátok elleni kijózanító vereség után indítottuk. A spliti 3–0 után minimálisra csökkent az esélye annak, hogy Dzsudzsákék kijutnak a kontinensviadalra, így érthető módon a nemek aránya rögtön a szavazás elején túlsúlyba került. Időközben jött az Azerbajdzsán elleni szerencsés hazai győzelem, amellyel a padlóról a csoport második helyére lépett a magyar csapat, életben tartva ezzel a kijutás halovány, de reális esélyét.

Ám azzal, hogy a magyar csapat ismét a saját kezébe vette a sorsát, az arány nem sokat, szinte egyáltalán nem változott.

Ami a szavazás végeredményét illeti, a válaszadók 18 százaléka bízik abban, hogy Marco Rossi csapata egy remek véghajrával kiharcolja az Eb-részvételt, míg a válaszadók 82 százaléka szerint Szoboszlaiék lemaradnak a 2020-as, részben hazai rendezésű kontinenstornáról.

Ezúttal rendhagyó módon nem egy szakembert kérdeztünk meg a témában, hanem a szavazók közül kértünk meg kettőt, hogy fejtse ki bővebben, miért szavazott igennel vagy nemmel.

– Azt tapasztalom, hogy mindenki szidja a válogatottat, de mégis csak egy győzelemre vagyunk a kijutástól, így nem volt kérdéses, hogy az igenre kattintok – kezdte a csongori Marton Tibor, aki bérletesként az összes hazai mérkőzésen ott szurkolt a lelátón, kivétel ez alól csak a zártkapus Azerbajdzsán elleni találkozó volt, amikor otthon, a tévé előtt rágta tövig a körmeit. – Saját kezünkben a sorsunk! A szurkoló legtöbbször a szívére hallgat, ha a számára kedves csapatról van szó. A győzelem az egyetlen elfogadható eredmény, miközben a szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyjuk. A realitás az volt, hogy kétszer kikapunk a horvátoktól, de a hazai meccsen sikerült a lehetetlen. És ugyanolyan bravúr lett volna megverni a sokkal jobb erőkből álló szlovákokat is. Nem is született meglepetés sem Pozsonyban, sem pedig Budapesten. A többi kötelezőt eddig hozta a válogatott. Wales csapatának van egy szupersztárja, aki a horvátok ellen is bizonyított, góljával 1−1 lett a meccs vége. Ha valahogy sikerül őt kivonni a játékból Cardiffban, akkor nagyobb az esélyünk.

Ha a szívemre hallgatok, akkor nyerünk idegenben, és simán kint vagyunk! Ha az eszemre, akkor azt mondom, hogy a mostani forma alapján nem leszünk ott az Eb-n.

Viszont Rossi mesternek van egy kis ideje összeszedni a bandát. Egy jó taktikával, és komolyabb egyéni hiba nélkül meglehet a kijutás. És én ebben bízom, mivel két budapesti Eb-csoportmeccsre is van jegyem, ezért is szurkolok a csapatnak, mivel nem szeretnék egy dán–lengyel meccs miatt Budapestre utazni. Inkább a sajátjainknak szurkolnék teljes „szívből”, ha már ennyit beszéltem a szívre hallgatásról. Úgyhogy egy szoros meccsen, de 1−0-ra, esetleg 2−1-re nyer majd a magyar csapat! – fogalmazott bizakodóan Tibor.

A szernyei Tar András régi olvasónk, többször is részt vett, sőt nyert is a sportrovatunkban indított kvízeken. Az ő magyarázata szerint az utóbbi néhány meccsen mutatott játék alapján szavazott nemmel az általunk feltett kérdésre.

– Ugyanakkor már az is nagy teljesítmény válogatottunktól, hogy negyedik kalapból húzott csapatként az utolsó fordulóban a saját kezében van a sorsa, és nem kell matekozni, ami az elmúlt években már hagyománnyá vált – kezdi értékelését valamivel pozitívabban. – Egy esetleges bravúrgyőzelemmel még ott lehetünk az Eb-n. De mivel idegenben kell ezt a meccset megvívni, és ha nyernek Azerbajdzsán ellen,

Wales számára is ki-ki összecsapás lesz, úgy gondolom, egyenes ágon nem sikerül most a kvalifikáció.

A walesiek sokkal jobb kerettel rendelkeznek, több játékosuk is topp bajnokságban szerepel, valamint a hazai pálya előnye és a mi gyatra idegenbeli teljesítményünk feléjük billenti a mérleg nyelvét.

Mikor ment el az a bizonyos vonat?… Sokan mondják, hogy a szlovákok elleni hazai vereség után, de azt szerintem kompenzálta a horvátok, valamint a Wales elleni hazai győzelem. Ebben az erős csoportban a továbbjutáshoz egy idegenbeli bravúr is kell a kötelező azerbajdzsáni győzelem mellett, ami jelen esetben a többi eredménynek köszönhetően is a walesi győzelem kell hogy legyen. Bár én is azt szeretném, hogy 2016 után ismét szurkolhassunk a magyar válogatottnak az Eb-n, úgy gondolom, az a bizonyos „balsors” megint közbelép. De hogy utána is matekozhassunk, reméljük, marad még esély a Nemzetek Ligájából valahogy kvalifikálni. Végezetül azt kívánom, hogy ne legyen igazam, és egy sima 3–0-val jussunk ki az Eb-re.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó