Milyen meglepetéseket tartogat az idei fűtési szezon?

Ukrajnában október 1-től elstartolt a készpénzesített (monetizált) szubvenció kiutalása. Lesznek azonban olyanok is, akiknek az állam a korábbi módon, átutalással folyósítja a rezsitámogatást. Milyen változásokra kell számítani, kérdeztük Ljubov Hulát, a megyei szociális-védelmi főosztály munkatársát.

Átutalással

A szakember elmondása szerint, aki átutalással jut hozzá a rezsitámogatás összegéhez, annak automatikusan felszámolják az összeget, nem kell azt személyesen kérvényeznie. A pénz az Oscsadbankban nyitott személyes számlájára fog megérkezni, ahonnan átutalásra kerül az illetékes szolgáltatóhoz.

Készpénzzel

Készpénzben azok juthatnak hozzá a támogatáshoz, akik ezt külön kérvényezték az illetékes szociális osztályon. Ehhez fel kell tüntetniük az Oscsadbankban vagy az Ukrpostán lévő számlaszámukat, magukkal kell vinniük személyi igazolványukat, identifikációs kódjukat és a kedvezményre feljogosító igazolást. A készpénzes kifizetés feltétele, hogy az illetőnek ne legyen 340 hrivnyánál nagyobb fizetési elmaradása, különben csakis átutalással juthat az összeghez.

Csökkent a támogatott gáz mennyisége

Az idei fűtési szezonban még egy kellemetlen „meglepetés” vár a lakosságra: az eddigi négyzetméterenkénti 4,5-ről 4-re csökkentették a fűtésre használt gáz köbméterszámát.

Minden kedvezményezettet leellenőriznek

Számos ellentmondásos hír jelenik meg a sajtóban ezzel kapcsolatban, ám a hivatalos verzió szerint annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat, akik nem szorulnak támogatásra, minden állami támogatásban részesülő személyt verifikációnak vetnek alá. Az erről szóló törvényt, melyet még az előző kormány dolgozott ki, az új kormány fogadta el. A kedvezményezetteket három szakaszban világítják át, mindenkinek külön ankétája lesz.

Hogy zajlik az ellenőrzés?

Elsőként a kérvényt elfogadó szociális osztály tölti fel a kérvényező adatait és igazolásait az egységes adatbázisba, melyeket áttekint. A második szakasz addig tart, amíg a rászoruló meg nem kapja a megítélt összeget az államtól. Ha valaki 50 ezer hrivnya feletti összegben vásárol valamit, nem számíthat állami támogatásra. A felülvizsgálat harmadik szakasza azokra vonatkozik, akik idén már nem részesülnek támogatásban, kedvezményben. Őket az elkövetkező három év folyamán verifikálják, hogy kiderüljön, indokoltan kértek-e annak idején állami segítséget. Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy háztartás törvénytelenül jutott segélyhez, arra kötelezik, hogy fizesse vissza az államtól kapott összeget. Ha erre nem hajlandó, bírósági úton kötelezik rá, tudtuk meg.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó