Kitört a pánik? Három óra alatt majd 500-an jelentkeztek oltásra

A megyeszékhelyen történt diftériás megbetegedések kapcsán csütörtökön délben összeült az ungvári városi járványmegelőzési bizottság, melyen jelen voltak az illetékes szakemberek, az Ungvári Nemzeti Egyetem képviselői.

Ezen többek között elhangzott, hogy az egyetemen részleges karantént rendeltek el, mely a 2. és 1. számú orvosi és a fogorvosi kart érinti. Az oktatási intézmény, az indiai diákok képviselőjének segítségével az indiai kormányhoz fordult, hogy segítséget kérjen a betegség kezeléséhez szükséges szérum Ukrajnába juttatásához.
A szakemberek egyetértettek abban, hogy nincs ok a pánikra, urai a helyzetnek, mindenkinek jut oltóanyag. Viszont kötelezni kell a lakossággal legszorosabb kontaktusban lévő szakmák képviselőit – tömegközlekedési eszközök, taxik, szupermarketek, közétkeztetési szféra dolgozóit, rendőrség munkatársait, katasztrófa-elhárítókat – a védőoltásra.
Mint kiderült, a sajtóban megjelent felhívások hatására csütörtökön három óra leforgása alatt félezren jelentkeztek ingyenes oltásért a város családorvosi rendelőiben, melyekből nyolc van Ungváron. Itt azok is kérhetik a védőoltást, akik ugyan nem ungvári lakosok, de a városban dolgoznak. Ezen kívül az egyetemen plusz három oltókabinetet alakítottak ki. A privát klinikák is igényelhetnek az állami költségvetésből vásárolt vakcinából, amit kötelesek ingyen beadni. Lapunk az egyik városi magánklinikán érdeklődve megtudta, az önállóan, külföldről beszerzett kombinált, francia és belga gyártmányú diftéria és tetanusz elleni vakcina ára 500, a diftéria-tetanusz-szamárköhögés elleni 700 hrivnyába kerül.
A járványmegelőzési bizottság a diftériajárvány megelőzését célzó intézkedésekről rendelkezést fogadott el, melyet csütörtök délután ígért nyilvánosságra hozni.
Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó