Hepatitis – a csendes gyilkos

Október a hepatitis elleni küzdelem hónapja Ukrajnában. A szakemberek szerint az országban több mint kétmillió hepatitis C-vel és körülbelül 600 ezer hepatitis B-vel fertőzött ember él. Sokan nem is tudnak róla, hogy a vírusok ott vannak a szervezetükben: száz hepatitises közül legfeljebb öt van tisztában állapotával. Hogy miért fontos a megelőzés, arról Mihajlo Poljakot, a megyei infektológiai kórház főorvosát kérdeztük.

A főorvos elmondta, jelenleg világszerte kétmilliárd ember szenved fertőző hepatitisben. A nem hivatalosan csak csendes gyilkosnak nevezett B típusának közel 350 millióan, C típusának 800 millióan a hordozói. Idén Kárpátalján eddig kétezer fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Olyanok is akadtak, akiknél a betegség egyszerre több változatát is kimutatták, ami azért veszélyes, mert előbb-utóbb májcirózist, májrákot okoznak.

S míg a hepatis B ellen oltóanyaggal lehet védekezni, addig a hepatitis C ellen az egyetlen védekezési lehetőség, ha idejekorán kimutatják és gyógyítani kezdik.

A korszerű gyógyszereknek köszönhetően ma már egy-egy beteg kezelése jóval olcsóbb, mint évekkel ezelőtt, amikor is ez 160 ezer hrivnyát emésztett fel. Jelenleg 8-12 ezer hrivnyát kell fordítani egy fertőzött kigyógyítására. A hepatitis fertőzés kimutatására elsődlegesen gyorsteszteket alkalmaznak, amit a családorvosi rendelőkben ingyenesen elvégeznek.

– Kárpátaljára, több nyugati megyéhez hasonlóan jellemző, hogy négy-ötéves rendszerességgel felüti fejét a hepatitis A is.

Ciklikusságán kívül persze több más tényező is kihatással van a fertőzés ismétlődésére. Ez elsősorban a szennyezett ivóvíz számlájára írható. Megyénk lakosságának nagyobb része vidéken él és kútvizet használ, melynek, a jelek szerint, a központi csatornarendszer hiányából kifolyólag, tovább romlott a minősége. A szennyvíz helytelen elvezetése, valamint a higiéniai előírások megsértése szintén kedvezőtlenül hat a helyzetre, ahogyan a most már rendszeressé vált belvizek és árvizek is – véli Mihajlo Poljak.

A vírusos hepatitisek a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál). B típusa ellen az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében minden újszülöttet beoltanak.

Már ha a szülők nem ellenzik, amire az elmúlt években egyre több példa akadt.

A szakemberek szerint ideális esetben a lakosság 99 százaléka be lenne oltva hepatitis ellen. Ám az csupán vágyálom. Mert míg mondjuk egy influenza elleni oltást, egy-két kizáró okot kivéve, bárki megkaphat, a hepatitis elleni védelem csak egészséges májjal rendelkező páciens számára javasolt.

Magyar Tímea

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a hepatitis nem veszélyes, könnyen gyógyítható betegség, amelyen ha gyermekkorban átesünk, immunitást szerzünk egy életre. Ezzel szemben napjainkban több mint kilenc vírust ismernek, melyek e kórt kiváltják. Mindegyik más úton terjed. Az A és E válfaját sokszor nevezik a piszkos kéz betegségének – a gyerekeknél könnyű lefolyású, mivel az ő májukat még nem károsították az alkohol, a gyógyszerek, egyéb toxikus anyagok. Ellenben a felnőtteknél, főképp azoknál, akiknek már volt valamilyen májbetegségük, egy banális sárgaság is igen nehéz lefolyású lehet. Míg a hepatitis A és E valóban ellenállóvá teszi a szervezetet a betegséggel szemben, addig a B, C és D fajtája gyakran krónikussá fajul és lefolyását tekintve a HIV-fertőzéshez hasonlítható.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó