I. Bor és Gasztrofesztivál Nagymuzsalyban

A nagymuzsalyi középiskola udvarán nagy volt a nyüzsgés a hétvégén, ami nem csoda, ugyanis nagyszabású fesztivált szerveztek. Több tucat sátrat állítottak, sokban ízletes bort kínáltak, de még többen sürögtek-forogtak a háziasszonyok, és finomabbnál finomabb ételeket készítettek. Az oda látogatónak nem volt más dolga, mint sétálgatni, kóstolgatni, vásárolgatni.

A megnyitón Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke elmondta, a tanács a mostanival együtt az idén tíz fesztivál társszervezője volt.

– Többek mellett igyekeztünk bemutatkozási lehetőséget biztosítani a kárpátaljai kézműveseknek, borászoknak, a turizmussal foglalkozóknak. Ez a cél most is, s egy nagyszerű hagyományőrző, gasztronómiai fesztivált tudtunk szervezni Nagymuzsalyban – hangsúlyozta Mester András, majd köszönetet mondott a helyieknek a sok munkáért, és azért, hogy ők is megmutatták, össze tudnak fogni.

– Az elmúlt időszakban itt, Kárpátalján sajátos önazonosság alakult ki, ha valakinek rákérdeznek a nemzetiségére, akkor többségében azt mondja – magyar és nem magyar –, kárpátaljai vagyok. Ez olyan különleges értéke ennek a sok évszázados együttélésnek,

amelyet jó volna, ha nem kellene feláldozni a 21. század gazdasági kényszereinek oltárán, hiszen mindannyian tudjuk, hogy ennek a vidéknek a legnagyobb veszélye a kiürülés – kezdte ünnepi beszédét dr. Grezsa István miniszteri biztos.

– Ezért azt hiszem, az ilyen hagyományteremtő fesztiválokra azért van szükség, mert bemutatják Kárpátalja borászati és gasztronómiai értékeit, a néptáncon keresztül pedig a magyar kultúrát – fejtett ki a politikus, majd gratulált a nagyszerű rendezvényhez.

A beregszászi konzulátus nevében Csizmadia Alexandra, külgazdasági attasé köszöntötte a résztvevőit. Örömmel jegyezte meg, hogy az első alkalommal megrendezett fesztivál nagy tömeget mozgatott meg, és remélhetőleg a másodikon még többen részt vesznek majd.

Szegedi Erika, a helyi középiskola igazgatója megjegyezte,

a nagymuzsalyiak szeretnek dolgozni, de még nagyobb öröm, ha a munkának látszata is van.

– Az itteniek vigadni is szeretnek, a mai napon pedig erre is lesz lehetőség, hiszen amellett, hogy bemutathatják a termést, amiért egész évben dolgoztak, a mulatásra is marad idő, ami szintén fontos – hangsúlyozta az iskolaigazgató.

Bereczky István, a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke köszöntőjében kitért arra, milyen fontos megbecsülni szülőföldünket: rövid idejű külföldi tartózkodás után ő is hazatért, mert hiányzott a nagymuzsalyi hegyoldal, a csodálatos vidék.

– Rájöttem, hogy tulajdonképpen nekünk itt mindenünk megvan, nem kell innen elmenni, hanem meg kell találnunk azt az utat, melyen előre tudunk haladni – hangsúlyozta Bereczky István, aki nagy részt vállalt a fesztivál szervezésében.

A nap folyamán színes kultúrműsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, jól szórakozott kicsi és nagy egyaránt az első bor és gasztrofesztiválon a nagymuzsalyi dombok lábánál.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó