Mi kell a mellrák leküzdéséhez?

Világszerte október a mellrák elleni harc hónapja. Ukrajnában, azon belül megyénkben is több rendezvényen foglalkoznak a témával, a megelőzéssel. Aktualitását jelzi, hogy a hölgyek körében éppen ez az onkológiai elváltozás okozza a legtöbb halálesetet. Az országban jelenleg közel tizenötezer beteg van nyilvántartva, hetente 110-en vesztik életüket mellrák következtében. Vajon miért nem sikerül visszaszorítani a megbetegedést? – kérdezte a KISZó Ljubov Zsolugyevát, a megyei onkológiai gondozó helyettes főorvosát.

– Mi áll az onkológiai elváltozások egyre gyorsabb terjedésének hátterében?

– Az elmúlt évtizedekben valóban többszörösére nőtt a melldaganatos betegek száma. Míg 1986-ban százezer nő közül 22,6-ot érintett ez a kór, 1997-ben 64,8-at, napjainkban már 68,7-et. Gyakorlatilag minden 7-8. hölgynek gond van a keblével, de túl későn fordulnak orvoshoz. Az esetek döntő hányada 30 éves kor felett fordul elő, s legalább 17-18 évvel megrövidíti a munkaképes korúak életét. S mi áll a terjedése hátterében? Az életmód, a külső káros tényezők és szokások, a szennyezett atmoszféra, a csernobili atomerőmű kései következményei, az egészségtelen étkezés, a reproduktív egészség problémái, az örökletesség.

– Milyen a kárpátaljai helyzet a számok tükrében?

– Vidékünkön is a melldaganatok vezetik az efféle elváltozások sorát. Csak Ungváron évi 50 új esetet észlelünk, megyei szinten kétszáznál is több feletti az új páciensek száma. 100 ezer nő közül nálunk 34,1- en betegednek meg. Sajnos ma már a 18 éven aluli lányoknál sem ritka a súlyos diagnózis.

– Az idejében felfedezett rák ma már nem végítélet, az elmúlt években sokat fejlődött a tudomány. Miért nem sikerül mégsem megállítani a terjedését?

– Pont amiatt, hogy a betegek nem mennek idejében orvoshoz. Pedig minden járási kórházban van onkológiai kabinet, s a megyei gondozónk is nyitva áll a páciensek előtt. Rendre elmondjuk, hogy 40 éves kor felett kétévente kötelező a mammográfiai és ultrahangos vizsgálat. De ennél is fontosabb lenne, hogy a hölgyek legalább negyedévente önvizsgálatot tartsanak, ők ugyanis azok, akik a leghamarabb észrevehetik, ha elváltozás történik testük ékén. A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy még mindig későn keresik fel a szakorvost, akkor, amikor a kór már előrehaladott stádiumban van. Sajnos ez nagyon gonosz betegség, ugyanis a kezdeti stádiumokban fájdalommentesen alakul ki. Ezért fontos, hogy rendszeresen eljárjunk szűrésre, hiszen a készülékek a kezdeti elváltozást is kimutatják. Megmondom, miért annyira fontos ez: a 0 stádiumban felismert betegek 5 éves túlélési aránya 95 százalék, az 1. stádiumban 85, a 2.- ban 66, a 3.-ban 41, míg a 4.-ben csupán 10 százalék. Ennél szemléletesebben nem tudom elmagyarázni.

– A hölgyek legnagyobb félelme a műtéti beavatkozással kapcsolatban, hogy elveszítik keblüket…

– Radikális mellamputációra napjainkban a rosszindulatú daganatoknál sincs feltétlenül szükség. Viszont minél tovább húzzák az időt, annál reálisabb lesz ennek a veszélye. Sokat fejlődtek a műtéti eljárások, ma már a legtöbb operációnál sikerül elkerülni az amputációt. Nem győzöm ismételni, amint gyanúsnak találnak valamit testükön, ne késlekedjenek, azonnal keressék fel az orvost. Így a gyógyulás és a kezelés költségei terén egyaránt sokat nyernek!

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó