Az erdélyi fejedelem korát idézik Ungváron

A Megyei Filharmónia Magyar Melódiák kamarazenekara új programmal készül. A november hatodikán debütáló műsorban a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó egyedi, tematikus összeállítást tekinthetik meg a nézők.

– A magyar Országgyűlés a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította. Ez az év a fejedelem születésének 343. és erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója. Az emlékév célja, hogy 2019-2020-ban minél több rendezvényen, és méltóképpen emlékezzünk meg II. Rákóczi Ferencről. Úgy döntöttünk, mi is csatlakoztunk ehhez – magyarázta Havata Diana, a Magyar Melódiák vezetője. – Ki is ő? Történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakja, akinek szabadságszeretete, szülőhazája iránti elhivatottsága ma is példaként szolgálhat. Számos művész örökítette meg festményén, zenészek hozzá köthető alkotásokat komponáltak. Volt miből válogatni.

– Nemcsak korabeli dalok, mint a Csínom Palkó, hanem más időszak, a Nagyságos Fejedelemhez köthető muzsikái is felcsendülnek – veszi át a szót Nagy Anikó, az együttes énekese. – Már hónapok óta készülünk erre az új programra, reméljük, elnyeri a nézők tetszését.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó