Nagyberegen ismét összemérték tudásukat a drótszamár-szelídítők

Szlovák, magyar és a hazai klub részvételével rendezték meg a 18. Nyílt Ukrán Teremkerékpár Bajnokságot a szakág ukrajnai bölcsőjének és központjának számító Nagyberegen. Az esemény egyben a négy éve indult Kelet-Európai Kupasorozat harmadik fordulója volt. Amelynek négy – csehországi, szlovákiai, ukrajnai és magyarországi – négy állomása van, részvételével zajlanak. A versenyek, a junior és a felnőtt kategóriákban zajlanak.

A Nagyberegi Református Líceum tornatermében megrendezett tornára 58 sportoló nevezett, 16 különböző versenyszámban hirdettek győztest. A versenyen svájci, német és ukrajnai bírák pontoztak. Ahogy arra számítani is lehetett, a legtöbb dobogós helyezést a házigazda csapat szerezte meg. A nagyberegi szakosztályt 35 sportoló képviselte, rajtuk kívül a szomszédos Magyarországról és Szlovákiából érkeztek versenyzők.

A művészi kerékpárban – röviden összefoglalva – úgy alakul ki a végeredmény, hogy a versenyző előre megad egy bizonyos pontértékű produkciót különböző nehézségű elemekkel, majd a zsűri ezt pontozza annak alapján, mennyire sikerült hibátlanul teljesíteni a vállalt elemeket az 5 perc során. Az elemek nehézségi szintje széles skálán mozog, amiket a versenyzők köröket, félköröket, nyolcasokat rajzolva mutatnak be. A leglátványosabbak a páros vagy négyes gyakorlatok. Mindezek elsajátítása nem kis időt, rendkívüli egyensúlyérzéket, koncentrációt, elképesztően sok gyakorlást igényel.

Nagyberegen egyértelműen a magyarországi Schön Martin (tavaly világbajnoki 5-ik helyezett) számított a legnagyobb névnek. A művészi terem-kerékpározás a német nyelvű országokban terjedt el leginkább, de Csehországban is nagy múltja van lélegzetelállító elemekkel átszőtt sportágnak. Magyarországon a 90-es évek elején tették le a sportág alapjait, Ukrajnában a szakág közel 20 éves múltra tekint vissza. Géczi Tihamér és felesége Natália kezdte el Nagyberegen a munkát magyarországi kollégáik indíttatására. Ukrajnában kevés figyelmet fordítanak a sportágra, ez az állami finanszírozásban mérhető le a legjobban. Annak ellenére nem kap az egyesület anyagi támogatást, hogy a versenyzők Ukrajnát képviselik a nemzetközi versenyeken, sőt a nagyberegi klub a világ Top-10-be tartoznak. Nem, egy olcsó sportágról van szó, a speciálisan kifejlesztett kerékpárok 2000 euróba kerülnek, nem beszélve a versenyekre való eljutásról, ahova ugyebár a kerékpárokat is utaztatni kell.

Visszatérve a versenyre, a résztvevők egyéni mellett lány és fiú vegyes párosban, valamint női csapatban mérték össze tudásukat, utóbbit a szlovák kvartett nyerte. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Zán-Fábián Panna és Heé Szebasztián alkotta junior vegyespáros természetesen nem talált legyőzőre.

Géczi Tihamér szakági elnök lapunk megkeresésére elmondta, nagyon magas színvonalú, nívós mezőny jött össze Nagyberegen. Hozzátette, két hét múlva a magyarországi Bokodon rendezik meg a Kelet-Európai Kupasorozat negyedik fordulóját, oda készülnek. Idén Bázelben lesz a felnőtt teremkerékpár világbajnokság, ahova szintén szeretnének eljutni, aminek igazából csak anyagi akadálya van, most is, ahogy minden világverseny előtt szponzorokat keresnek.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó