Harmincéves az „Arany Ősz”

Idén november 3-án került megrendezésre a Felső –Tisza–vidék egyik kiemelt kulturális rendezvénye, az Arany Ősz Kórus- és Néptánc Találkozó. A szervező ezúttal is a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete, valamint a técsői KMKSZ alapszervezete volt.

A kórustalálkozó harminc éve kerül megrendezésre minden évben, természeti kataklizmák és politikai válságtól függetlenül, követve a kitűzött célt: a szórványmagyarság kultúrájának ápolását, és megőrzését, a kárpátaljai magyar közösségek kapcsolatának megerősítését. Az évek során – az asszimiláció és elvándorlás ellenére – sem csökkent a fellépők lelkesedése.

A kórustalálkozó résztvevőit dr.Brenzovics László, a KMKSZ elnöke köszöntötte. Beszédében összefoglalta az elmúlt évtizedek eseményeit.

– Az elmúlt harminc évben megértük a Szovjetunió széthullását, óriási árvizeket. Volt részünk nyomorban, továbbra is fenyeget az elvándorlás, s még sok olyan dolog, amely próbára tett bennünket. Az összetartozás érzése, az, hogy próbáljuk megőrizni magyarságunkat, megnyilvánul ebben a rendezvényben is, hiszen harminc év folyamatosan vannak olyanok, akik megszervezik. Bízzunk a jövőben, reménykedjünk, hogy így együtt közösen itt leszünk az 50-ik találkozón is, és akkor majd átadjuk a következő nemzedéknek a stafétabotot, hogy folytassák ezt a nemes kezdeményezést.
A jelenlévőket köszöntötték a történelmi egyházak képviselői, és Isten áldását kérték az eseményre, a résztvevőkre.
A találkozót a Técsői Arany Ősz Művelődési Egylet népdalköre nyitotta, fellépett a nagykálói Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület, az évről-évre visszatérő záhonyi Arany Ősz Népdalkör, a Csapi KMKSZ nyugdíjas klubjának énekkara, az aknaszlatinai Bel Canto Énekkar, aViski Citera Duó, a Nagydobronyi Zöld Ág Énekkar, a Viski Tisza Táncegyüttes, a Huszti Általános Iskola Nárcisz Néptáncegyüttese, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola Énekkara, a Bustyaházi Vasárnapi Iskola Kisbokréta csoportja és a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola Szivárvány tánccsoportja, a műsort a Técsői Nereszen Tánccsoport zárta .

Bökényi Magdolna

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó