Kárpátaljai díjazottak A nemzet háziorvosa díjátadóján

Ritka alkalom, amikor a háziorvosok erősen és tisztán érezhetik a feléjük áradó szeretetet és megbecsülést. Ezt élhették át azok, akik jelen voltak november 4-én a patinás Pesti Vigadóban, ahol immár kilencedik alkalommal ünnepelték azokat az alapellátásban dolgozó  háziorvosokat és nővéreket, akik „A nemzet háziorvosa” pályázaton a legtöbb szavazatot kapták. Nemcsak kis-Magyarország gyógyítóit hanem közös gyökerek révén az egész Kárpát-medence gyógyítóit Erdélyből a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is. 

2019. május 3-án indult a háziorvosok, nővérek megbecsülését, presztízsét erősítő idei pályázat, melynek meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, fővédnöke pedig Kásler Miklós, az EMMI minisztere volt. A tíz hazai és a tíz határon túli toplistást a zsűri választotta ki, a végső sorrendet azonban a www.evpraxisa.hu internetes portál olvasói és szavazói döntötték el. Szavaztak a hálás páciensek, a polgármesterek, az orvos kollégák, a rezidensek, a védőnők és a szakmai egyesületek, szerkesztőségek, valamint idős otthonok, alapítványok is.

A téma fontosságát és a rá irányuló figyelmet jelzi, hogy idén 121.446 voks érkezett két és félszer annyi mint tavaly!

És bár ezek csak számok, a szeretet hullámait mindenki érezhette, aki jelen volt a díjátadón, hiszen a nyerteseket saját „szurkolótáboruk” is hangosan ünnepelte, akik esetenként több száz kilométerről utaztak a rendezvényre.

Bevezetőjében B. Király Györgyi, a pályázat egyik főszervezője köszöntötte a díjátadó gálára családtagok, munkatársak és kollégák által elkísért anyaországi és határon túli 10-10 díjazottat, majd bemutatta a zsűri tagjait. Prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere felszólalásában, az orvoslás történelméről szólva megemlítette, hogy a gyógyítás folyamatában mindig is főszerep jutott azoknak a kollégáknak, akik az alapellátásban igyekeztek és igyekeznek helyt állni a rájuk bízott betegek gyógyításának és a betegség megelőzésének oltárán. A miniszter a magyar kormány és a magyar nemzet háláját tolmácsolta és Isten áldását kérte a legkiválóbb magyar gyógyítók életére és munkásságára.

Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, a zsűri elnöke, felszólalásában kiemelte, hogy szeptember 14.-ig, a pályázat első szakaszának végéig, összesen 314 ajánlás érkezett hozzájuk, amelyből 281 felelt meg a pályázati kiírásnak.

A zsűri ezekből választotta ki a nemes versengés 10 legjobb anyaországi és 10 határon túli családorvosát. Mint mondta, a nemzet háziorvosa pályázatról az elmúlt hónapok során nagyon sok portál számolt be, azon belül a Kárpáti Igaz Szó is.

Dr. Lőrinczi Zoltán, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár azt emelte ki, orvosként, kollégaként is felelősséget érez a Kárpát-medencében élő összes magyarért. A világnak meg kell tudnia, hogy „a magyar egy, szenvedőként, reménykedőként is.” Azt kívánta, hogy a kezdeményezés teljesedjen ki még jobban.

A zsűri szempontjainak ismertetése után a díjakat dr. Horváth Ildikó és dr. Farsang Csaba adta át. A magyarországi jelöltek között első helyezett lett dr. Fekete Borbála, aki Dunaújvároshoz közeli településeken praktizál, a határon túli nyertesek közül első helyen végzett dr. Herbut Elvíra, a vajdasági Topolyáról. Külön öröm számunkra, hogy a Kárpáti Igaz Szó által ajánlott kárpátaljai családorvosok is a díjazottak között vannak. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a kisdobronyi Katona Béla állhatott fel. Rajta kívül

a nemzet háziorvosa kiváló helyezésének díszes diplomáját érdemelte ki Balogh Ilona Nagydobronyból, Jakab Lajos Badalóból és Pohorilják Vaszil Tiszabökényből.

A verseny résztvevői értékes ajándékokkal lettek gazdagabbak, többek között EKG-készülékek, vércukorszint- és vérnyomásmérők, gazdagon felszerelt nővéri táskák, és más hasznos kellékek kerültek kiosztásra. Öt hazai és öt határon túli orvos részére az Egis Gyógyszergyár 100 ezer forint értékű szakmai konferencián való részvétel lehetőségét biztosította, a Béres Gyógyszergyár Zrt. pedig értékes vitamin- és ajándékcsomagokkal örvendeztetett meg minden résztvevőt.

A díjátadót Varga Miklós fellépése koronázta meg, aki ismert slágerei mellett hazafias dalokat is előadott, majd az ünneplő közösséggel együtt énekelte el a magyar Himnuszt.

xxx

dr. Jakab Lajos (Badaló): „Azon túl, hogy rendkívül hálás vagyok mindazoknak, akik rám szavaztak, büszke vagyok rá, hogy a határon túli jelöltek közül én kaptam talán a legtöbb ajánlást, melyek között számos szakmai szervezet is volt. B.Király Györgyi pont erre kérdezett rá, hogyan sikerül a napi munkán túl ennyi közösség munkájában részt vennem. Azt válaszoltam, szent meggyőződésem, azzal, hogy a szakmai munka mellett kárpátaljai értelmiségiként számos kollégámmal úgy érezzük, kötelességünk felvállalni egyfajta közösségformáló- és megtartó tevékenységet. Nem szabad kihátrálni a ránk találó feladatok mögül különféle kifogásokkal, hisz a jó Isten által ránk ruházott munkát csinálni kell, ha azt akarjuk, hogy fennmaradjunk. Ezért ez a díj nemcsak szakmai elismerés számomra, hanem a szülőföldön való megmaradás megbecsülésének jele.”

dr. Katona Béla (Kisdobrony): „A feleségem  és két nővérke  kísért el a díjátadóra. Nagyon felemelő érzés volt maga a gála és hogy érezhettem a szakma megbecsülését. Hálás vagyok a jelölésért és a rám adott szavazatokért. 25 éve praktizálok Kisdobronyban a korábbi mostoha körülmények helyett a magyar kormány támogatásával elvégzett felújításnak köszönhetően most már elvárható körülmények között. Idehaza 2006-ban megkaptam a megye legjobb családorvosa címet, később pedig Fodó díjjal ismerték el a munkámat. Az anyaország kitüntetése, az hogy törődik az elszakadt részeken élő magyarokkal, számomra felejthetetlen élmény, s úgy vélem hatalmas eszmei értéket hordoz ez a pályázat.”

 dr. Balogh Ilona (Nagydobrony): „A családom és két nővérke kíséretében vettem részt a gálán. Meghatott, milyen magas rangú emberek jöttek el a kedvünkért, hogy kifejezzék megbecsülésüket. Azon kívül, hogy hatalmas elismerés a díj, megható és lelket melengető volt számomra maga a gála. Ennyi kedves, elismerő szót még soha nem kaptam. A szavazás visszajelzés is számomra az emberek tiszteletéről és megbecsüléséről.”

dr. Pohorilják Vaszil (Tiszabökény-Salánk): „Leírhatatlan élménnyel gazdagodtam, hisz mi, családorvosok munkánkból kifolyólag Ukrajnában ilyen elismerésekben nem részesülünk. A gálán megtapasztalt miliő azt üzente, a szakma itt értékeli a munkánkat. Hatalmas megbecsülést jelent számomra az anyaország részéről. Boldog vagyok és olyan feltöltődést kaptam, ami erőt, energiát ad a további munkához.”

 A díjazottak

Magyarországi nyertesek
1.Dr. Fekete Borbála/ Baracs, Daruszentmiklós, Kisapostag
2.Dr. Fördős Zsolt / Debrecen
3.Dr. Pintér Anna Kalászné / Zalakomár
4.Dr. Sopov Krszto /Tata
5.Dr. Tari Péter / Budapest
6. Dr. Csipán Zoltán György / Szigethalom
7.Dr. Kóder Péter/ Napkor
8. Dr. Kiss Lajos / Hernádkércs
9. Dr. Todenbier Ágnes / Budapest
10.Dr. Szabó Gergely/ Terény
Különdíjas: Dr. Kozma Katalin / Kengyel

Határon túli nyertesek
1.Dr. Herbut Elvira /  Topolya-Vajdaság
2.Dr. Gondos Attila / Óbecse-Vajdaság
3.Dr. Katona Béla / Kisdobrony-Kárpátalja
4.Dr. Pohoriljak Vaszil /Tiszabökény-Kárpátalja
5.Dr.  Jakab Lajos/ Badaló-Kárpátalja
6.Dr. Kovács Emőke és Süket Réka/ Csíkszereda
7.Dr. Balogh Ilona/Nagydobrony-Kárpátalja
8.Dr. Fehér Diana /  Egyházgelle-Felvidék
9.Dr.  Pásztor Gyöngyvér /Nagyvárad-Románia
10.Dr. Rajna Katalin / Királyhelmec-Felvidék

  

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó