Rákóczi-nóták, ahogy még nem hallottuk

Lélekmelegítő muzsikával várta az érdeklődőket a Megyei Filharmónia Magyar Melódiák kamarazenekara. A hűvös novemberi estén Rákóczi dicső korát idézték fel korabeli muzsikákon keresztül Ungváron.

Magyarul suttognak a nézőtéren, egyre türelmetlenebbül várják a zenekart, ki Anikót, ki Dianát, ki Istvánt emlegeti. Aztán egyszercsak elsötétül a terem, csend lesz, és megszólal a tárogató,

megjelenik képzeletünkben Krasznahorka büszke vára

Schreiner Sándor muzsikálásán keresztül. A kuruc dalt lélegzetvisszafojtva hallgatja a közönség, majd a színpadra lép a primadonna, aki elrepít a korba, amely oly dicső és oly felemelő, hogy az ember azt kívánja, bárcsak megtapasztalhatná legalább egy napra… Ha egy napra nem is, de két óra erejéig részese lehetett a nagyérdemű a Magyar Melódiáknak köszönhetően.

Az előadás kezdetén II. Rákóczi Ferenc életéről és tevékenységéről Nagy Anikó operetténekesnő mesélt. A színpadot aztán átvette a zenekar, felcsendültek a kor jellegzetes nótái, mint a Csinom Palkó vagy a Te vagy a legény tyukodi pajtás. Halus István éneke, Havata Diana csellista, egyben a kamarazenekar vezetője, és Jevhen Tsanko harmonikás szólója vastapsot érdemelt, csak úgy, mint Nagy Anikó Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című záródala.

A debütáló program tematikus összeállításával a Rákóczi-emlékévbe illeszkedett.

Simon Rita

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó