20 éves a Kis Louvre

A Kis Louvre Gyermek- és Ifjúsági Egyesület egykori növendékeinek alkotásaiból nyílt kiállítás kedden Magyarország Ungvári Főkonzulátusának aulájában. A külképviselet évek óta teret és lehetőséget biztosít a kárpátaljai kortárs képzőművészek bemutatkozására.

A Kis Louvre sok tehetséget bocsájtott már ki, a tárlat apropóját az adta, hogy a művészeti közösség idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ezzel a különleges kiállítással megpróbálták a közönség elé tárni azt az utat, melyet a művészek bejártak az évek során. A kiállítás bemutatja gyermekkori tehetségük gyümölcsét és a mai, már érett művészként elkészült alkotásaikat. Többek között olyan elismert művészek munkái láthatóak, mint Györke Géza, aki ma már a Lembergi Nemzeti Művészeti Akadémia tanára, és művei nemcsak Ukrajna-szerte, de határon túl is megtalálhatóak magángyűjtők tulajdonában, Olga Nyorba, művészcsaládból származó fiatal tehetség, aki több külföldi kiállítást tudhat maga mögött, képeit többek között Magyarországon is megcsodálhatták.

Az ünnepélyes megnyitón elsőként Buhajla József főkonzul köszöntötte a jelenlévőket. A diplomata kiemelte: a mostani kiállítás rendhagyó a korábbiakhoz képest, ugyanis a gyermekkori szárnypróbálgatások mellett

kiállításra kerültek az érett művészek alkotásai, ami érzékelteti, hogy milyen utat jártak be az alkotók.

Emma Levadavszka, az Ukrán Nemzeti Képzőművész Szövetség tagja, a Kis Louvre egyesület vezetője köszöntőjében rámutatott arra, hogy a közösségben mindig kulcsszerepe volt a gyerekek spontaneitásának, bizalmának és felhőtlen szeretetének.

– Természetéből fakadóan minden gyermekben megvan a művészi hajlam, melynek fejlődésével nagyon tapintatosan kell bánni. A lényeg, hogy ne okozzunk sérüléseket bennük és minél tovább önmaguk maradjanak.

Itt nem volt és nincs „kell”, csak tiszta őszinteség, lelkesedés, szabadságérzet, egymás iránti tisztelet és szeretet – fogalmazott Emma asszony.

A főkonzulátus és a Rákóczi Szövetség gondozásában és anyagi támogatásával egy kiadvány is készült, amit szintén bemutattak. Az album tartalmazza a gyermek- és ifjúsági művészeti közösség tagjainak alkotásait, röviden bemutatja művészi pályájukat.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó