Megtaláltam a helyem

Fennállásának jubileumát ünnepelte a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége (LMKSZ). Az egyesület 1989 óta folytatja kulturális, oktatási, művelődési és érdekvédelmi tevékenységét a nyugat-ukrajnai városban. Szarvas Gábor 2003-ban vette át a szövetség vezetését.

− Hogyan alakult meg a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége?

− 1989. december 3-án hoztuk létre a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségét. A Lembergi Zeneakadémia dísztermében tartott alapító gyűlésünk nagy létszámú közönség előtt zajlott. Tiszteletét tette többek között Páldi András, első kijevi magyar nagykövet, eljöttek a Magyarok Világszövetségének képviselői, illetve a város főiskoláinak magyar diákjai. A megalakulásunkat hónapokig tartó előkészületek előzték meg. Baráti társaságként kezdtük, ebből a szervezőbizottságból lett az elnökség is. Vezetőnknek Ilku Marion József festőművészt választottuk, aki közel 15 éven keresztül sikeresen irányította szövetségünket. Halála után vettem át az elnöki tisztséget. Alapító tagjaink között volt Tóth Antal, Barta Aranka, Makócz Zsuzsa és Kónya Péter. Emellett rengeteg segítséget kaptunk mind kárpátaljai barátainktól, mind pedig a helyi vezetéstől.

Szövetségünk nagyobb részt művészekből, tudósokból, előadókból, illetve más területeken munkálkodó értelmiségiekből áll.

− Milyen tevékenységet folytatnak?

−Elsősorban oktatási és kulturális programokkal szolgálunk. Emellett foglalkozunk hadisír-, illetve más magyar vonatkozású emlékművek gondozásával is, mint például a málenykij robot áldozatainak tiszteletére létesített Sztarij Szambir-i emlékpark rendezése. Tevékenységünkhöz hozzátartozik a városi és a megyei szinten folytatott érdekképviselet, mely az itt élő magyarok számára rendkívül fontos.

A legfontosabbnak az oktatásit tartom, hiszen ahhoz, hogy valaki idegen nyelvű közegben megőrizze nemzeti identitását, lényeges az anyanyelvű kommunikáció, ami ebben a helyzetben nehezen kivitelezhető. A vasárnapi magyar iskolának, azon belül Gergely Péter előadónak köszönhetően viszont sikerrel vesszük a nehézséget. Az LMKSZ megalakulása óta körülbelül

40-50 gyerek vett részt a foglalkozásokon, emellett felnőttek is érdeklődnek tanfolyamaink iránt.

A magyar állam mindig szívén viselte ezt a foglalatosságot, támogatta kezdeményezésünket.

Évente több kiállítást, koncertet szervezünk, közösen méltatjuk a magyar nemzeti ünnepeket. Nemzettársainkkal a Keresztelő Szent János templom előtt szoktunk találkozni.

− Hány tagja van a szövetségnek?

− Jelenleg megközelítőleg 200 tagot számlálunk. Fennállásunk óta ők már a harmadik generáció, az alapító tagok, illetve a kezdetben csatlakozók unokái. Sokat segít az is, hogy Lembergben a magyaroknak jó a hírük. Ebben a szövetségnek nagy szerepe volt és van a mai napig.

− Gondolt arra, hogy hazatér Kárpátaljára?

− Amikor a Lembergi Műszaki Egyetem építészeti karán tanultam, gyakran volt honvágyam. Sokszor éreztem úgy, hogy összepakolom a holmim és hazaköltözöm Ungvárra. Miután megalakult a szövetség, megtaláltam a helyem.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó