Segédpüspököt kapott a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Tours-i Szent Márton ünnepén, a búcsús szentmise végén hirdették ki a munkácsi székesegyházban, hogy Ferenc pápa az egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki Lucsok Péter Miklós domonkos szerzetest. Tituláris székesegyházául Giru Marcellit jelölte ki.

Az új segédpüspök Munkácson született 1974. március 26-án. 1994-ben lépett be a domonkos rendbe, ahol 2000-ben tett örökfogadalmat. Teológiai tanulmányait Lengyelországban, Krakkóban végezte. 2003. június 24-én szentelte pappá Majnek Antal püspök a munkácsi székesegyházban. Ezután Jaltán, Szentpétervárott, Csortkivban, Lembergben és Hmelnyickiben szolgált. 2018-ban lett a lembergi domonkos közösség elöljárója. Ismert lelki író és lelkigyakorlat-vezető. Magyar anyanyelvén kívül ukránul, szlovákul, oroszul, lengyelül és angolul is tud.

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyét 2002. március 27-én alapította meg II. János Pál pápa, egyházmegyei rangra emelve a Kárpátaljai Római Katolikus Apostoli Kormányzóságot. Első megyéspüspökének a jelenleg is hivatalban lévő Majnek Antal püspököt nevezte ki.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó