Hálaadó istentisztelet Técsőn

Vasárnap délután hálaadó istentiszteletre hívta a harang a técsői református gyülekezetet. A települést, mely akkor 200 lakost számlál, már az 1200-as években is említik korabeli dokumentumok. A jelenlegi templom helyén egy kápolna állt, amelynek fundamentumát három évvel ezelőtt, a padozat felújításakor megtalálták. A templomot időközben bővítik, ám jelenlegi formáját jóval később, 1810-ben nyeri el. Az évszázadok során az Úr háza átélt tatárdúlást, tűzvészt, háborúkat és árvizeket, de mindig megújult.

November 17-én hálaadó istentisztelettel egybekötve adták át a magyar kormány támogatásával, a Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány szervezésében felújított 7 évszázados templomot. Az ünnepi istentiszteleten igét hirdetett Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.

Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosa beszédében kihangsúlyozta, hogy egy ilyen csodálatos templom megújulása egyszerre fejezi ki a közösség múlt iránti hűségét, cselekvő hitét, azt az alázatot, amivel a jövő felé néz. Técső végvár, de mindig is benne volt a magyar nemzet vérkeringésében. Ez a templom tanúja a hányattatásokkal teli történelemnek, de tanúja a megpróbáltatások utáni talpra állásnak és kitartásnak is.

Vannak pillanatok, amikor nem marad más, mint a hitünk és a magyarságunk, ami megtart és közösségbe fűz. A templom egyszerre helye hitünk gyakorlásának, otthona a magyar közösségnek.

Földváry Gábor kijelentette:

– Nem köszönetet várva jöttünk, hanem köszönetet mondani a helytállásért, a megőrzésért, a kitartásért, s kifejtette az iránti reményét, hogy itt évtizedek múlva is magyarul hangzanak az énekek, és magyarul hirdetik majd Isten igéjét.

Az elvégzett munkálatokról Káldi Gyula, a Teleki László Alapítvány kuratóriumának alelnöke számolt be.

László Károly lelkész a református gyülekezet és a város magyarsága nevében köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Teleki László Alapítványnak az Úr házának teljes felújításához nyújtott sokévi, anyagi és szakmai segítségért, támogatásért.

Bökényi Magdolna

 

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó