Ungvár az újbor mámorában

November harmadik csütörtökje a borok kedvelőinek fontos dátum. Ekkor jelenik meg a francia újbor, a Beaujolais vagy hivatalos nevén a Beaujolais Nouveau. Az újbor ünnepének vidékünkön is jelentős hagyománya van, a legpatinásabb esemény, ami ehhez a különleges nedűhöz köthető, az a Kárpátaljai Beaujolais ungvári újborfesztivál.

A megyeszékhelyen idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezett háromnapos esemény első napján hagyományos rituáléval tisztelegtek az újbor előtt. A belváros utcáin korhű ruhákba öltözött lovagok a vállukon vittek végig egy újborral teli hordót, amit a Korzó és a Volosin utca sarkán, tűzshow közepette verték csapra a szervezők. A földre is jutott belőle, nem véletlenül, épp ellenkezőleg, szándékosan, ugyanis évszázadok óta a borászok ily módon adnak hálát az anyaföldnek a gazdag termésért. A városvezetők és a díszvendégek után az ujjongó tömeg is belekóstolhatott az idei év újborába.

A fesztivál helyszíne az elmúlt évekhez hasonlóan most is a Bagolyvár, az egykori városháza alatti Rákóczi-pince volt. Több mint két tucat kárpátaljai borász kínálta kóstolásra és eladásra kiváló nedűjét. De nemcsak a hegy levének, hanem a gasztronómiai élvezeteknek is lehetett hódolni a három nap során. A kárpátaljai gasztronómia teljes palettáját felvonultatták a lacikonyhák. A borokhoz és az ételekhez hasonlóan a kulturális felhozatal is gazdag és színes volt. Számos együttes szórakoztatta a fesztiválra kilátogató érdeklődőket. Így kijelenthetjük, minden adott volt a jó hangulathoz.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó/Kiemelt kép: ko.net.ua

Post Author: KISZó