Szükség van testvérre?

Az egykéknek számos területen más tapasztalataik vannak, mint a többgyermekes családban nevelkedőknek. A testvérek jelentős szerepet játszanak a személyiség alakulásában, formálódásában. Vajon hogyan vélekedik erről az egyház? – kérdezte a KISZó Szempont rovatában Szkoropádszky Péter görög katolikus parochust.

− Három gyermek édesapja. Miért döntöttek a nagycsaládos lét mellett?

− Számunkra egyértelmű volt a több gyerek vállalása. Én egyke vagyok, a feleségemnek van testvére. Úgy éreztük, három gyerek kell ahhoz, hogy megteremtsük azt a családi közösséget, melyben felkészítjük a kicsiket az élet kihívásaira.

− Ön szerint hogyan neveljünk sikeres és kiegyensúlyozott gyermeket?

− Erre nagyon sokféle módszert írtak már le a szakértők. Az én véleményem az, hogy szeretni kell őket. Ez pedig nem azt jelenti, hogy mindent megvásárolunk nekik, hanem odafigyelünk rájuk és együtt éljük meg a mindennapok jó és rossz élményeit. A legfontosabb, hogy a gyermek érezze, a szülei mindig mellette állnak. Ezt az odafigyelést, gondoskodó szeretetet hoztam otthonról, és ezt szeretném továbbadni a gyermekeimnek is.

− Fontos a testvérek szerepe a személyiség fejlődésében?

− A legtöbb, amit a szülő adhat a gyermekének, az egy testvér, hiszen általuk tanulja meg a közösségben élést és azt, hogyan lehet kamatoztatni ennek erejét a saját kiteljesedésében. Ezért a legfontosabb – természetesen, ha lehetséges –, hogy a gyereknek legyen testvére.

− Hogyan segít a hit a szülők gyermekvállalásra történő felkészítésében?

− A hitünkből fakad, hogy az élet továbbadása a legnagyobb kincs. Ezzel működünk közre a Teremtő munkájában, amit az emberre bíz. Aki hittel éli meg a gyereknevelést, az megtapasztalja a Jóisten számtalan adományát és segítségét, érezheti oltalmazó és gondoskodó kezét az élet minden területén.

− Milyen támaszt nyújt az egyház?

− Egyházi szempontból minden gyereknek joga van családban felnőni. Fontos, hogy legyen előtte szülői minta, példakép. Sajnos egyre több a csonka vagy a szétszakadt, külön élő család. Az egyház egyik legfontosabb feladata, hogy ilyenkor ott álljon a krízishelyzetben lévők mellett.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó