Vadnyugati vagy inkább vadkeleti hangulat

Nem mindennapi műsorral készül a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. A veszett brigadéros című előadásban, melynek rendezője Gyevi Bíró Eszter, a Kárpátalja Néptáncegyüttes koreográfusa a sokak által jól ismert Sikentánc Szilveszter is jelentős szerepet kap.

A minap bepillanthattunk az igen intenzív próbafolyamatba. A részletekbe Gyevi Bíró Eszter avatott be.

– II. Rákóczi Ferenc évet méltó módon, egy hatalmas ünnepséggel szeretnénk lezárni. Az pedig szóljon arról, akiről el van nevezve, vagyis II. Rákóczi Ferencről. Számunkra fontos volt, hogy egy olyan témát találjunk, és azt dolgozzuk fel, aminek van helyi vonatkozása. Éppen ezért a szabadságharc egyik legnagyobb hősét, a tarpai születésű Esze Tamást választottuk, a tarpai és a vári zászlóbontást. Esze Tamást modern, kortárs alakként mutatjuk be, aki mellett természetesen ott van Rákóczi Ferenc is. A főhőst Ferenci Attila alakítja – fejtette ki a rendező.

– A darabot a Kárpátalja Néptáncegyüttes színesíti. Így az előadás műfajilag hova sorolható?

– Mozgástervező vagyok Szilveszterrel először egy táncos darabban dolgoztunk együtt.. És hát igen…, jó kérdés ez. A darab alcíme Oratorikus kurucwestern. Megtartjuk az oratóriumra jellemző stílusjegyeket.

Ettől oratorikus, és attól western, hogy egy picit a westernfilmeknek a hangulatát idézi az egy-egy szembenállás vagy összenézés.

Tehát ezt a vadnyugati vagy inkább vadkeleti hangulatot próbáltuk meg feldolgozni. Ezenkívül vannak helyzetek, amikor táncba csapunk át, és vannak érzelmek, melyeket csak a ritmus, a tánc és a testbeszéd révén közlünk. Szeretném még elmondani, hogy én budapesti magyarként nagy tisztelettel adózom azelőtt, hogy létrejött a Kárpátalja Néptáncegyüttes, mert ez az egyetlen módja, hogy az itt lévő magyarságnak megadjuk azt a fajta tiszteletet, illetve identitást, amire szüksége van. Hogy megmutassuk mennyire gazdag nemcsak színházi, de népi kultúrája is.

– Mit takar a darab címe, a Veszett brigadéros? Hogyan lehet ezt értelmezni?

– A dráma, melyet Eck Attila írótársam alkotott természetesen együtt gondolkodva velem, a színészek karakterén, még nagyon friss, a tinta gyakorlatilag még csak a napokban száradt meg rajta.

Nem volt kérdés, hogy Esze Tamást Ferenci Attila fogja alakítani. Ő az a veszett brigadéros, aki őrülten küzd a szabadságért.

A Veszett brigadéros bemutatójára december másodikán kerül sor a beregszászi színházban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség felkérésére.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó