VI. Pro Agri Napok

Idén három helyszínen – Dercenben, Nagydobronyban, Benében – tartanak előadásokat a Gazdanapok kereteiben különböző mezőgazdasági témákat boncolgatva. A program főszervezője a Pro Agricultura Carpatika Megyei Jótékonysági Alapítvány volt. Az idei sorozatról az alapítvány elnökével, Őr Hidi Lászlóval beszélgettünk.

– Mi a rendezvény célja?

– A rendezvény mindig három napos. Egyrészt kielemezzük az elmúlt termelési évet. Másrészt a fajtaválasztásról és a technológiai kihívásokról tartunk képzést a gazdák számára.

– Minden helyszínen változik a tematika?

– Igen. Dercenben csemegekukorica, saláta- és levélzöldségek termesztésével kapcsolatos témakörök kerültek terítékre. Nagydobronyban a cégek bemutatták a legújabb uborka- és paprikafajtákat, illetve a gazdák számára könnyen elsajátítható mérési folyamatokat és az ehhez szükséges eszközöket. Ezenkívül összehasonlították a konténeres termesztési módszerek jövedelmezőségét. Benében a csonthéjasokról, új szilvafajtákról, diótermesztésről lesz szó.

– Milyen az érdeklődés az idei programsorozat iránt?

– Változó. Dercenben kevesebben voltak, mint Nagydobronyban. Most azokról a gazdákról beszélünk, akik itthon vannak. Október elején volt egy jelentősebb fagy, ami miatt a fóliasátrakban és a szabad termelő területeken is véget ért a szezon. Miután befejeződtek az utómunkálatok, sokan pluszkereset után néztek külföldön. Úgy tűnik, emiatt vannak kevesebben, mint máskor szoktak.

– Hogyan jellemezné az elmúlt termelési szezont?

– Úgy tűnik, a zöldségtermesztők nagyon jó évet zártak annak ellenére, hogy az időjárás mélyen belenyúlt az emberek zsebébe. Volt tavaszi fagykár, ami súlyosan érintette a gyümölcstermesztő ágazatot. Május végén és június elején a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozott kárt. Ezenkívül két nagyobb jégesőt is kapott az Ungvári és a Nagyszőlősi járás, amelynek elvonulási sávjában gyakorlatilag nem maradt betakarítandó termés. Mindazonáltal elmondható, hogy az árak és a termési átlag is jó volt. Ez meglátszik a termelési kedven is, mivel a vetőmagterjesztők sem panaszkodnak valamint az Egán Edénél és egyéb helyeken benyújtandó pályázatok iránt is nagy az érdeklődés.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó