Ifjúsági központot adtak át Tuholkán

A hágón túl felavatott görög katolikus ifjúsági lelki központ a magyar kormány, Fényeslitke, valamint a helyi közösség támogatásával épült.

Az elmúlt években Magyarország támogatásával Tuholkán már felépült és átadásra került egy sziklakápolna és a hozzá tartozó keresztút is. A mostani támogatás eredménye viszonzásként szolgál az 1896-ban felállított vereckei millenniumi emlékmű obeliszkje magyar államnak történt átadásáért. Az ünnepségen Íjgyártó István, kijevi magyar nagykövet az esemény fontosságára hívta fel a figyelmet.

− Ez az avatás az egyik bizonyítéka annak, hogy Magyarország nem csak Kárpátalja területén és a magyarlakta vidéken, hanem másutt is igyekszik segíteni Ukrajnának.

Nagyon fontos, hogy ebben a hegyvidéki közösségben, ahol szétszórtan élnek az emberek, legyen egy hely a találkozásra, a lelki élet és a kulturális tevékenységek folytatására – mondta Íjgyártó István.

– Ez az a hely, amely történelmileg és lelkiekben is szorosan kötődik Magyarországhoz, a magyarsághoz. Ezért próbálunk segíteni, hogy a közösségek ugyanúgy, mint Kárpátalján, megtartsák saját identitásukat és fejlődjenek.

Az ifjúsági központot Hrihorij Komar, a Szambir-Drohobicsi Görög Katolikus Püspökség segédpüspöke avatta fel. Ünnepi megszólalásában kiemelte az isteni gondoskodást, majd arra kérte a magyar diplomácia képviselőit, hogy segítsék az országot, és ezáltal a közösséget az Európába vezető út megtalálásában.

A központban helyet kap a vasárnapi iskola és az énekkar, a fiataloknak lehetőségük nyílik énektanulásra, valamint filmvetítéseket is szervezhetnek. A későbbiekben a felső szinteken vendégszobákat is kialakítanak a turizmus fejlődésének elősegítéséért.

Csuha Ivett

Post Author: KISZó