2016-ban gyártották a lezuhant Boeinget

Az érintett MAU ukrán légitársaság képviselői szerint az Iránban szerda reggel lezuhant utasszállító repülőgépük jó állapotban volt, és a járat jól képzett személyzete sem követhetett el hibát. Az első hírekkel ellentétben eggyel kevesebben, 176-an vesztették életüket a katasztrófában. Áder János magyar államfő az ukrán elnöknek küldött táviratban fejezte ki részvétét a teheráni balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

Az előzetes információk szerint hajtóműhiba okozta a Teherán mellett szerda reggel lezuhant ukrán utasszállító gép katasztrófáját, közölte Ukrajna teheráni nagykövetsége, amely szerint jelenleg kizárható az, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás okozta a tragédiát. Korábban az Al Hadath jordániai hetilap forrásmegjelölés nélkül közölte, hogy az iráni légvédelem lőtte le tévedésből a gépet. Ezt semmilyen más forrás nem erősítette meg, nyugati hírügynökségek sem vették át az újság információit. Az IRIB iráni állami hírügynökségre hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentette, hogy megtalálták a katasztrófa helyszínén a roncsok között a repülőgép mindkét feketedobozát.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter a Twitteren pontosította az elhunytak állampolgárságára vonatkozó adatokat. Bejegyzésében az áll, hogy 176-an haltak meg, közülük 82-en irániak, 63-an kanadaiak, 11-en ukránok – a kilenc fős személyzettel együtt –, tízen svájciak, négyen pedig afganisztáni, illetve hárman-hárman német és brit állampolgárok.

“Ez volt az egyik legjobb repülőgépünk kiváló, megbízható személyzettel” – jelentette ki Jevhen Dihne, a MAU elnöke kijevi sajtótájékoztatóján. Igor Szosznovszkij repülési műveleti alelnök hozzátette: mivel a gép elérte a 2400 méter magasságot, minimális az esélye annak, hogy a személyzet hibát követhetett el. A gép perszonálját két pilóta, egy oktató és hat utaskísérő alkotta. Volodimir Japonenko parancsnok 11 600 óra repüléssel rendelkezett, szinte valamennyi Boeing típusú gépen repült, Szerhij Homenko másodpilóta pedig 7600 repülési órával.

Olekszandr Safijev, a MAU műszaki igazgatója elmondta, hogy a gépet 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be, korábban sehol sem üzemeltették. Utoljára január 6-án esett át műszaki ellenőrzésen.

A MAU nem kapott semmilyen jelzést a pilótáktól sem Teherán felé repülve, sem onnan a felszállás előtt arról, hogy műszaki meghibásodást észleltek volna. A cég vezetése ugyanakkor ígértet tett arra, hogy tüzetes vizsgálatot indítanak, amelybe bevonják Ukrajna és Irán légiközlekedési hatóságait, a Boeing gyártóvállalatot, a légitársaság képviselőit.

A MAU – teljes nevén Ukrajna Nemzetközi Légitársasága – az ország legnagyobb légi fuvarozó vállalata. Személy- és áruszállítással egyaránt foglalkozik belföldre és külföldre is, beleértve Európát, az Egyesült Államokat, a Közel-Keletet, a FÁK-államokat és Ázsiát. 1992-ben alapították eredetileg állami vállalatként, de 2011-ben teljesen privatizálták, azóta magánkézben, több vállalat tulajdonában van. A cégben jelentős, befolyásoló tulajdoni hányaddal rendelkezik Igor Kolomojszkij oligarcha, aki a vállalat részvényeinek 25 százalékát birtokolja.

Forrás:
MTI/KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó