Hol tartsuk a pénzünket? (III. rész)

Előző lapszámainkban a bankbetétekről és a bérbeadás céljából vásárolt lakásokról esett szó. Mostani írásunkban szintén a nagyobb befektetésekben gondolkodókat szólítjuk meg, hiszen újfent a lakásvásárlás a téma.

Ha visszatekintünk a bérbeadást elemző cikkünkre, abban az 500-800 ezer hrivnyás összeget befektető, ezzel pedig évi 10-15 százalékos megtérülésre számítóknak adtunk útmutatást. Manapság minden nagyobb városban rengeteg új építkezést látunk. A nagyobb cégek így fektetik be a pénzüket.

Az ingatlanárak évi 8-10, sőt, 15-20 százalékkal emelkednek. Ez sokaknak jó beruházás lehet.

Ajánlatos modern ingatlant vásárolni, amelyet a kivitelező félkész állapotban értékesít. Ezek csak bejárati ajtóval és ablakokkal rendelkező lakások, emellett a víz és a fűtés is be van vezetve. A szobákat elválasztó nyílászárók beépítése, a falak vakolása, a padlózás, a fürdőszoba, a mellékhelyiség és a konyha csempézése is a vásárlóra vár. Az újépítésű lakások előnye viszont ebben is rejlik, hiszen itt a belső beosztás sokkal korszerűbb, tágasabb, otthonosabb.

Megemlítendő, ezek a lakások lényegesen olcsóbbak kulcsrakész változataiknál. Néhány megbízható mester, illetve családon belül egy-két hozzáértő szakember néhány hét alatt lakhatóvá teheti a hajlékot.

Ezzel a módszerrel a kiadásokat leszámítva 3-5 ezer dollárt kereshetünk.

A befektetéssel foglalkozó vállalatok már a munkák kezdete előtt megtalálják a majdani vevőt, és a kivitelezést annak elvárásai szerint végzik.

Az értékesítési céllal történő lakásvásárlás másik előnye, hogy a pénzünket – immár 3-5 ezer dollárral megnövelve – néhány hónapon belül visszakapjuk, és ismét be tudjuk fektetni.
Azonban számolni kell a kockázatokkal is. A helyes döntés meghozatala érdekében különféle információk tanulmányozására van szükség.

Az épülőfélben lévő lakóház vásárlásakor bizony megtörténhet, hogy a kivitelező vállalat csődbe megy, és akkor ottmaradunk egy mit sem érő szerződéssel, illetve a soha be nem fejezett lakásunkkal. Létezik adásvételi szerződés és előszerződés. A kettő között lényeges a különbség. Az ingatlan adásvételi szerződésben a tulajdonjog átszáll a vásárlóra, míg az előszerződés ezt nem garantálja. Ez esetben a felek abban állapodnak meg, hogy későbbi időpontban szerződést kötnek egymással, illetve megállapítják annak lényeges feltételeit.

Többféle közvetítő cég, illetve alap közreműködésével juthatunk ingatlanhoz.

Amennyiben szerződéskötésre kerül sor, megbízható ügyvéd társaságában keressük fel a kiválasztott vállalkozást.

Körültekintően olvassuk át az iratokban foglaltakat. Nézzük meg, rögzítésre kerültek-e a megállapodásban azok a lépések, melyeket akkor tehetünk, ha a kész lakás mérete eltér a tervdokumentációban rögzítettől.

Előfordulhat olyan is, hogy „tévedésből” két vevő is befizetett ugyanarra az ingatlanra. A jó ügyvéd alaposan átvizsgálja a közvetítő, illetve a kivitelező cég előző üzleti életútját is. Amennyiben a vállalatoknak nincs takargatnivalójuk, úgy minden probléma nélkül bemutatják az építési engedélyeket, a telek földtulajdoni dokumentumait, a cég alapítói és bejegyzési okiratait.
Ellenőrizzük, szereplője volt-e az általunk kiválasztott cég bírósági ügyeknek, valamint azt is, milyen véleménnyel van róla az internet világa.

Ne legyünk túlságosan jóhiszeműek, hiszen életünk munkájának gyümölcsével fizethetünk érte.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó