Bezárhatják a Rákóczi-főiskolát?

Nem elképzelhetetlen, hogy az ukrán kormány bezáratja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ha a kabinet Kárpátaljára is kiterjeszti a felsőoktatási intézmények számának tervezett csökkentését, mivel a magyar intézménnyel szemben sok észrevétele van az oktatási hatóságnak, sőt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) is – írta a karpat.in.ua hírportál a depo.ua-ra hivatkozva.

A kiadvány szerint ugyan évek óta rebesgetik, hogy Ukrajnában csökkenteni fogják a felsőoktatási intézmények számát az oktatás reformja során, ám most megint megjelentek az ezzel kapcsolatok ijesztő hírek. Mint arról már a KISzó online is beszámolt, a felsőoktatási intézmények számának optimalizálása érdekében a kormány módosította finanszírozásuk rendjét, és azt tervezi, hogy megszünteti ezek kihelyezett tagozatait egyes városokban, valamint össze is vonhat egyes egyetemeket, amint azt Hanna Novoszad, oktatási miniszter nyilatkozta hétfőn – olvasható az írásban.

A cikk szerzője városonként felsorolta, hogy elképzelése szerint milyen felsőoktatási intézmények szűnhetnek meg, utalva arra, hogy ezekről már korábban is szó volt ebben vonatkozásban, hiszen a leépítési tervek évek óta léteznek.

Szerinte azonban Kárpátalja aligha kerül be azoknak a megyéknek a listájába, amelyekben felsőoktatási intézményeket számolnak fel.

A térségben ugyanis kevés, mindössze tíz III–IV. akkreditációs fokozatú ilyen intézmény található, és ebből is négy magánfenntartású. A tízből három került be a legjobb Ukrán felsőoktatási intézmények TOP-200-as listájába – emlékeztetett az orgánum. De mint jelezte, a fennmaradók közül nehéz lenne kiválasztani a legrosszabbakat, mert még a legjobbak esetében is sok a gyenge pont. „Így például a privát II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működésével kapcsolatban van alighanem a legtöbb észrevétele az Oktatási Intézmények Állami Felügyeletének, sőt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU)” – írta depo.ua ukrán hírportál.

A hírre reagálva dr. Orosz Ildikó, a főiskola rektora kifejtette a véleményét amit a karpataljalap.net közölt le.

„A cikkben nagyon furcsán fogalmaznak, ezért én inkább egy üzenetnek fogom fel azt” – mondta Orosz Ildikó, hozzátéve: „…ugyanis azt mondja a cikk, hogy nem valószínű, hogy Kárpátalján bezárják a felsőoktatási intézményeket, amelyből négy magánfenntartású és a többi állami intézmény, hiszen mind benne van a legjobb ukrán felsőoktatási intézmények TOP-200-as listájába”. A cikkben olvasható az is, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával kapcsolatosan a minőségbiztosítási főosztálynak aggályai vannak, sőt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) is. Erre reflektálva a rektor asszony elmondta: a cikk írója elég különösen fogalmazott, ugyanis úgy értelmezhető az írás, mintha létezne még egy magyar főiskola a beregszászi Rákóczi-főiskola mellett –

arra következtetek, hogy a szerző nem egészen tudja, miről is ír.

„Ez furcsa lenne számomra, és ezért fogom fel csak üzengetésnek vagy megfélemlítésnek, mert a főiskola épp abban az áldott pillanatban van, hogy ötévente a szakoknak át kell esnie egy akkreditáción, amelyek alapján elmondható, hogy a 16 szakból hat 2024-ig, négy szak 2028-ig, egy szak 2029-ig, öt szak pedig 2022-ig akkreditálva van” – szögezte le Orosz Ildikó.

Ezek alapján furcsa lenne, ha a minőségbiztosítási főosztály – amely az akkreditációról szóló dokumentumokat kiadta – hirtelen megváltoztatná a véleményét.

Jelenleg a tanítói, valamint a könyvvitel és auditálás szakok mesterképzési szintjének akkreditációja zajlik, s a kiérkezett látogatóbizottság értékelése alapján az 1–5-ig terjedő skálán mindegyik pontban 4-es értékelést kapott a könyvvitel és auditálás szak, emellett a tanítási körülményeket 5 pontra értékelte a bizottság. „Ha ezek után nem adják meg az engedélyt, az nem mondható objektívnek, s furcsállom ezt a fajta üzengetést – nem tudom, hogy ez az újságíró hibája, vagy az oktatási miniszter asszony nyilatkozata valóban így hangzott el” – mondta a főiskola rektora, aki hozzátette, hogy ennek kapcsán valószínűleg levélben fognak az illetékesekhez fordulni.

„Azt is meg kell jegyeznem, hogy semmiféle eljárás nincs az SZBU részéről az intézmény ellen, hiszen ennek lenne írásbeli nyoma. Az SZBU-tól az utóbbi két évben az intézmény címére hivatalos levelet nem kaptam. […]

Ez olyan, mintha ismét megpróbálnának minket provokálni vagy feszültséget okozni” – nyilatkozta Orosz Ildikó.

Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy egyébként a beregszászi magyar főiskola fennállása óta soha nem részesült az ukrán állam támogatásában, azonban az ukrán törvényekben előírtakat betűről betűre – mint a francói Spanyolországban – kérik számon az intézményen, amely viszont eleget tesz mindannak. Ha ezek után bárminemű támadás éri a főiskolát, az csak politikai jellegű lehet.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó