Megvannak számlálva a kormány napjai?

Hatalmas változások lehetnek a héten az ukrán belpolitikában. Szerdán lehet, hogy már máshogy hívják majd a miniszterelnököt és megköszönhetik az eddigi külügyminiszter munkáját is.

Az Ukrajinszka Pravda a Nép Szolgája parlamenti frakciójából származó hírekre támaszkodva azt írja, hogy a törvényhozás március 4-i, rendkívüli ülésszakán felmenthetik tisztségéből a külügyi, az egészségügyi, a szociális és az ideiglenesen elcsatolt területekért felelős tárca vezetőjét. Útilaput köthetnek továbbá az iparfejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes talpára is, de maga a kormányfő, Olekszij Honcsaruk sincs biztonságban.

Sajtóhírek alapján Vadim Prisztajko eddigi külügyminisztert Dmitro Kuleba válthatja, aki az integrációért felelős miniszterelnök-helyettesi posztját is megőrizné. Az egészségügyi miniszter lecserélését a koronavírus ukrajnai megjelenésére való kellő felkészüléssel magyarázzák.

Ám a legérdekesebb nyilván a miniszterelnök menesztése lehet, ami elviekben az egész kabinet búcsúját maga után vonja. Olekszij Honcsaruk egyszer már felajánlotta a lemondását, de akkor Volodimir Zelenszkij elnök megkegyelmezett neki. Amennyiben most mégis távozni kényszerül, két név merült fel utódlásaként. Egyikőjük Denisz Smigal jelenlegi kormányfő-helyettes, másikuk pedig az ukrán gazdasági-politikai élet egyik jelentős szereplője, Szerhij Tihipko, aki még Pavlo Lazarenko miniszterelnök idején kezdte politikai karrierjét, de dolgozott Mikola Azarov és Viktor Janukovics kormányaiban is, 2010-ben pedig harmadik helyen végzett az elnökválasztáson.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó