Mézes turista ösvényt építenek Szinevéren

Újabb turistacsalogató látványossággal gazdagítják a Szinevéri Nemzeti Parkot. A projekt a Kárpátok Eurorégió támogatásával a Lengyelország, Belarusz és Ukrajna határ menti együttműködési megállapodásának keretében valósulhat meg.

A nemzeti park sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a Kárpáti méh elnevezésű programról van szó, és egy hagyományos méhészet kialakítását irányozza elő, amelynek célja a kárpátaljai méhészet látványos propagálása a bel- és külföldi turisták körében. Ezért a nyári szezonban az ide látogatók az Alsókalocsai (Kolocsava) mézes ösvényen haladva megismerhetik a kárpátaljai méhészet és méztermelés szakmai fortélyait, betekintést nyerhetnek az itt már sok évszázados hagyomány részleteibe.

A Szinevéri Nemzeti Parkhoz tartozó területet azért szemelték ki e célra, mert vidékünkön ez számít az egyik legtisztábbnak és klímáját tekintve is leginkább megfelelőnek.

A tájékoztató szerint az új létesítmény nemcsak látványossággal szolgál majd az ide érkezők számára, de tematikus nemzetközi konferenciák, fesztiválok és egyéb rendezvények helyszíne is lehet. Az Alsókalocsai Községi Tanács már hozzálátott az ez évre tervezett rendezvények előkészületéhez. A fő attrakció a júliusra tervezett Kárpáti Méz Fesztivál lesz. A magashegyi szabadtéri méhészeti kiállításhoz külön túraútvonal vezet majd, amely mentén három nyelven (belarusz, lengyel és ukrán) készülő feliratok tájékoztatják az érdeklődőket. A látványosságról weboldalt is készítenek.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó